X2Go Bug report logs - #656
Fwd: Windows X2GoClient hangs when launching x2gostartagent

version graph

Package: x2goclient; Maintainer for x2goclient is X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>; Source for x2goclient is src:x2goclient.

Reported by: Kyle Cottongim <cottonke@gmail.com>

Date: Sat, 25 Oct 2014 22:05:02 UTC

Severity: normal

Tags: moreinfo

Found in version 4.0.3.0

Full log


ūüĒó View this message in rfc822 format

X-Loop: owner@bugs.x2go.org
Subject: Bug#656: [X2Go-Dev] Bug#656: Fwd: Windows X2GoClient hangs when launching x2gostartagent
Reply-To: Kyle Cottongim <cottonke@gmail.com>, 656@bugs.x2go.org
Resent-From: Kyle Cottongim <cottonke@gmail.com>
Resent-To: x2go-dev@lists.x2go.org
Resent-CC: X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>
X-Loop: owner@bugs.x2go.org
Resent-Date: Wed, 29 Oct 2014 20:30:02 +0000
Resent-Message-ID: <handler.656.B656.141461432918157@bugs.x2go.org>
Resent-Sender: owner@bugs.x2go.org
X-X2Go-PR-Message: followup 656
X-X2Go-PR-Package: x2goclient
X-X2Go-PR-Keywords: 
Received: via spool by 656-submit@bugs.x2go.org id=B656.141461432918157
          (code B ref 656); Wed, 29 Oct 2014 20:30:02 +0000
Received: (at 656) by bugs.x2go.org; 29 Oct 2014 20:25:29 +0000
X-Spam-Checker-Version: SpamAssassin 3.3.2 (2011-06-06) on
	ymir.das-netzwerkteam.de
X-Spam-Level: 
X-Spam-Status: No, score=-1.9 required=5.0 tests=BAYES_00,FREEMAIL_FROM,
	HTML_MESSAGE,T_DKIM_INVALID,URIBL_BLOCKED autolearn=ham version=3.3.2
Received: from mail-yh0-f43.google.com (mail-yh0-f43.google.com [209.85.213.43])
	by ymir.das-netzwerkteam.de (Postfix) with ESMTPS id 0794D5DB48
	for <656@bugs.x2go.org>; Wed, 29 Oct 2014 21:25:27 +0100 (CET)
Received: by mail-yh0-f43.google.com with SMTP id z6so960714yhz.2
        for <656@bugs.x2go.org>; Wed, 29 Oct 2014 13:25:25 -0700 (PDT)
DKIM-Signature: v=1; a=rsa-sha256; c=relaxed/relaxed;
        d=gmail.com; s=20120113;
        h=mime-version:in-reply-to:references:from:date:message-id:subject:to
         :cc:content-type;
        bh=eBY0lN/ltgs+QxcVc/vmGkmtqxaKcSSBQnTsOI4nDIA=;
        b=SOyeEldJR75mncosC4mci8ccGxcdAOQZlS/eXj3yvol8/mFRD3LBkr/+y+BIZSd+2p
         7nII+vMgu1gHUwjiO2RGKYg1jzl8NwkhCNOaQQRE0opbjce2awpdDsriOBtYCG4Dy16S
         vk5MwU+nhTq0+mdGGoovhot20+8Ib7u7OE1tjilSUko68KgarVbupfqvatF0jqjlokg5
         1SPQ9pVl//xkZyXKGJehs40MJnUpd+NXSYJcoI6zxa3jabABLskr0mF9B0ZMB21UK0Yv
         SjzgvBqllNzb7amDYbZZy9Lrx6FoPsFEe02xgMLr0xiyNPBugD0YWeTYlrxJchiMGuCD
         rP+Q==
X-Received: by 10.236.66.206 with SMTP id h54mr3464137yhd.153.1414614325564;
 Wed, 29 Oct 2014 13:25:25 -0700 (PDT)
MIME-Version: 1.0
Received: by 10.170.187.145 with HTTP; Wed, 29 Oct 2014 13:25:05 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <CAPxkJX+oDKP1Z2g7ct=_Q4MBgOS09CoGMeZQ2bJ5i0_ja5kMCw@mail.gmail.com>
References: <CAPxkJXKdd89R=TdjaZtrgr2ZDpE4WABG96gXyf3PdCaBfi3PNg@mail.gmail.com>
 <CAPxkJXL=z6kBJy4PdM4yypTjqPs42aqmki9OHkYHqxxBw5XGNA@mail.gmail.com>
 <20141029093932.Horde.QzW4YecVJXaLTQxWF36nrQ1@mail.das-netzwerkteam.de>
 <CAPxkJXJ3Y1G2+PQt5KN9BE6QQCNw7zXqR7r4YEJSMP-wGqF7Ag@mail.gmail.com>
 <20141029141706.Horde.z8yYZEN59UUjc8UL50EdXg6@mail.das-netzwerkteam.de> <CAPxkJX+oDKP1Z2g7ct=_Q4MBgOS09CoGMeZQ2bJ5i0_ja5kMCw@mail.gmail.com>
From: Kyle Cottongim <cottonke@gmail.com>
Date: Wed, 29 Oct 2014 15:25:05 -0500
Message-ID: <CAPxkJXLviBDsVs05CoLu0McaHVNau1eZ7QDvW_3gwj7Y9N11dA@mail.gmail.com>
To: Mike Gabriel <mike.gabriel@das-netzwerkteam.de>
Cc: 656 <656@bugs.x2go.org>
Content-Type: multipart/alternative; boundary=001a1133cf585e9c9c050695904d
[Message part 1 (text/plain, inline)]
Mike,

On Wed, Oct 29, 2014 at 9:36 AM, Kyle Cottongim <cottonke@gmail.com> wrote:

> Mike,
>
> On Wed, Oct 29, 2014 at 9:17 AM, Mike Gabriel <
> mike.gabriel@das-netzwerkteam.de> wrote:
>
>> Hi Kyle,
>>
>>
>> On  Mi 29 Okt 2014 14:30:54 CET, Kyle Cottongim wrote:
>>
>>  Hello Mike,
>>>
>>> On Wed, Oct 29, 2014 at 4:39 AM, Mike Gabriel <
>>> mike.gabriel@das-netzwerkteam.de> wrote:
>>>
>>>  Hi Kyle,
>>>>
>>>> On  So 26 Okt 2014 00:04:16 CEST, Kyle Cottongim wrote:
>>>>
>>>>  Package: X2GoClient
>>>>
>>>>> Version: 4.0.3.0
>>>>>
>>>>> When launching a session from within the X2GoClient, the process will
>>>>> hang
>>>>> after the following call:
>>>>>
>>>>> x2go-DEBUG-onmainwindow.cpp:3900> Executing remote command:
>>>>> "x2gostartagent
>>>>> 1440x900 adsl 16m-jpeg-9 unix-kde-depth_32 us pc105/us 1 D GNOME both"
>>>>>
>>>>> This does not happen all the time, but generally happens after loss of
>>>>> network connection or after logging out instead of just closing the
>>>>> X2GoClient window. A complete restart of the client machine will solve
>>>>> the
>>>>> issue.
>>>>>
>>>>>
>>>> Could you cross-check the debug output of X2Go Server, possibly add some
>>>> more log message to /usr/bin/x2gostartagent, so that we can narrow down,
>>>> where the "hang" actually occurs?
>>>>
>>>> Does x2gostartagent get executed at all, or is X2Go Client aready
>>>> stalling
>>>> before executing that command.
>>>>
>>>> Or is x2gostartagent hanging somewhere on the way? (Extra log messages
>>>> placed in x2gostartagent will be helpful then).
>>>>
>>>> Regards,
>>>> Mike
>>>>
>>>
>>>
>>> ‚ÄčDuring this launch attempt, it seems the client is getting a bit further
>>> along than before, but still not to the point of launching something‚Äč.
>>> Here
>>> is how far things are getting now:
>>>
>>> x2go-DEBUG-onmainwindow.cpp:2778> SSH connection established.
>>> x2go-DEBUG-onmainwindow.cpp:3038> Continue normal x2go session
>>> x2go-DEBUG-onmainwindow.cpp:3382> ""
>>> x2go-DEBUG-onmainwindow.cpp:3769> Fullscreen: false
>>> x2go-DEBUG-onmainwindow.cpp:9257> got localhost
>>> x2go-DEBUG-onmainwindow.cpp:9279> Port is free: 6000
>>> x2go-DEBUG-onmainwindow.cpp:9345> using internal X: true
>>> x2go-DEBUG-onmainwindow.cpp:9368> WxH:"1440"x"900"
>>> x2go-DEBUG-onmainwindow.cpp:9373> "-multiwindow -notrayicon -clipboard"
>>> x2go-DEBUG-onmainwindow.cpp:9410> Running "C:/Program Files
>>> (x86)/x2goclient\vcxsrv\vcxsrv.exe" "-multiwindow -notrayicon
>>> -clipboard :0"
>>> x2go-DEBUG-onmainwindow.cpp:3900> Executing remote command:
>>> "x2gostartagent
>>> 1440x900 adsl 16m-jpeg-9 unix-kde-depth_32 us pc105/us 1 D GNOME both"
>>> x2go-DEBUG-onmainwindow.cpp:9257> got localhost
>>> x2go-DEBUG-onmainwindow.cpp:9285> Port already used: 6000
>>> x2go-DEBUG-onmainwindow.cpp:9439> X is started.
>>> x2go-DEBUG-onmainwindow.cpp:9790> All winservers are started.
>>>
>>> With some debug within the x2gostartagent I can tell that it is executing
>>> this script and now seems to be getting past this point. I have turned
>>> the
>>> logging level of the server to debug and here is the output I am seeing
>>> during a connection attempt:
>>>
>>> Oct 29 08:02:33 oddjob /usr/bin/x2golistsessions[12799]:
>>> x2golistsessions
>>> has been called with no option
>>> Oct 29 08:02:34 oddjob /usr/bin/x2gostartagent: x2gostartagent called
>>> with
>>> options: 1440x900 adsl 16m-jpeg-9 unix-kde-depth_32 us pc105/us 1 D GNOME
>>> both
>>> Oct 29 08:02:34 oddjob /usr/bin/x2gostartagent: client announced itself
>>> as
>>> ,,131.199.103.76''
>>> Oct 29 08:02:34 oddjob /usr/bin/x2gosessionlimit[12835]:
>>> x2gosessionlimit
>>> has been called
>>> Oct 29 08:02:34 oddjob /usr/bin/x2golistsessions[12838]:
>>> x2golistsessions
>>> has been called with options: --all-servers
>>>
>>> I added some more debug messages to x2golistsessions and am seeing that
>>> this script seems to finish execution (I reach deubg statements just
>>> before
>>> closing syslog).
>>>
>>> Another note is that even after restart of the client and server PCs,
>>> this
>>> is not working. Also, If I keep my client open for a long time after it
>>> "hangs", it will sometimes eventually bring up the remote session. The
>>> time
>>> it takes for it to do this is on the order of magnitude of many hours.
>>>
>>> Thanks,
>>> Kyle
>>>
>>
>> Can you provide the output of
>>
>>   x2golistsessions --all-servers
>>
>> while X2Go Client is trying to launch the session?
>>
>> Make sure to obfuscate non-public data from listsession's output
>> (username, host IPs, etc.).
>>
>> Also, please tell me your X2Go Server version.
>>
>>   $ x2goversion
>>
>> Mike
>>
>>
> ‚ÄčThe output of "
> x2golistsessions --all-servers
> ‚Äč" is nothing ... there are no lines printed from this command.‚Äč
> ‚Äč
>
>
> ‚ÄčThe output of "x2goversion" is as follows:
> $ x2goversion
> x2goagent: 3.5.0.27
> x2goserver: 4.0.1.18
> x2goserver-extensions: 4.0.1.16
> x2goserver-xsession: 4.0.1.16
>
> Kyle‚Äč
>
>
‚ÄčOne more data point ...‚Äč it seems that on PCs with a slightly older
version of the server are working w/o problem. Here is the version
information for a working PC:

$ x2goversion
x2goagent: 3.5.0.24
x2goserver: 4.0.1.15
x2goserver-extensions: 4.0.1.15
x2goserver-xsession: 4.0.1.15

Kyle
[Message part 2 (text/html, inline)]

Send a report that this bug log contains spam.


X2Go Developers <owner@bugs.x2go.org>. Last modified: Sun Feb 5 00:40:43 2023; Machine Name: ymir.das-netzwerkteam.de

X2Go Bug tracking system

Debbugs is free software and licensed under the terms of the GNU Public License version 2. The current version can be obtained from https://bugs.debian.org/debbugs-source/.

Copyright © 1999 Darren O. Benham, 1997,2003 nCipher Corporation Ltd, 1994-97 Ian Jackson, 2005-2017 Don Armstrong, and many other contributors.