X2Go Bug report logs - #1492
Package: Multiple monitors / Xinerama crashes

version graph

Package: x2goserver-xsession; Maintainer for x2goserver-xsession is X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>; Source for x2goserver-xsession is src:x2goserver.

Reported by: John Watson <jrwats@gmail.com>

Date: Wed, 2 Sep 2020 23:05:01 UTC

Severity: normal

Found in version 4.1.0.3-5

Reply or subscribe to this bug.

Toggle useless messages

View this report as an mbox folder, status mbox, maintainer mbox


Report forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>:
Bug#1492; Package x2goserver-xsession. (Wed, 02 Sep 2020 23:05:01 GMT) (full text, mbox, link).


Acknowledgement sent to John Watson <jrwats@gmail.com>:
New Bug report received and forwarded. Copy sent to X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>. (Wed, 02 Sep 2020 23:05:01 GMT) (full text, mbox, link).


Message #5 received at submit@bugs.x2go.org (full text, mbox, reply):

From: John Watson <jrwats@gmail.com>
To: submit@bugs.x2go.org
Subject: Package: Multiple monitors / Xinerama crashes
Date: Wed, 2 Sep 2020 16:01:49 -0700
Package: x2goserver-xsession
Version: 4.1.0.3-5

NOTE: this is CentOS8's epel8.playground.noarch package

Remove server environment:
  OS: CentOS 8 - 8.1.1911 (Core)
  x2goserver-xsession: x2goserver-xsession-4.1.0.3-5.epel8.playground.noarch
  nx-libs: nx-libs-3.5.99.23-1.epel8.playground.x86_64

Local server environment:
  OS: MacOS Catalina 10.15.6
  x2go: X2Go Client v. 4.1.2.2 (Qt -4.8.7)


When I invoke `xterm` or any other X11 app over x2go client on the
laptop alone (not connected to any external monitors), everything
works without any hiccups.

With multiple monitors connected, however, an existing session will
only render a blank screen locally, and the mouse pointer will
disappear.  When *creating* a new session, the remote server process
crashes with the following in /var/log/messages (CentOS equivalent of
/var/log/syslog)

Aug 30 14:08:39 <server host> kernel: [62624.705481]
x2goagent[2960736]: segfault at 0 ip 0000000000000000 sp
00007ffd426f92e8 error 14 in nxagent[5655328cb000+437000]

This looks strikingly similar to the bug described in
https://bugs.x2go.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=943, but it's now 2020
and I'm on the latest yum repo available to CentOS 8...

I've added "+xinerama" to X2GO_NXAGENT_DEFAULT_OPTIONS in
/etc/x2go/x2goagent.options and enabled it in the x2go client as well.
Should I attempt playing with building nx-libs from source myself and
installing?


Send a report that this bug log contains spam.


X2Go Developers <owner@bugs.x2go.org>. Last modified: Tue Sep 29 19:59:29 2020; Machine Name: ymir.das-netzwerkteam.de

X2Go Bug tracking system

Debbugs is free software and licensed under the terms of the GNU Public License version 2. The current version can be obtained from https://bugs.debian.org/debbugs-source/.

Copyright © 1999 Darren O. Benham, 1997,2003 nCipher Corporation Ltd, 1994-97 Ian Jackson, 2005-2017 Don Armstrong, and many other contributors.