X2Go Bug report logs - #1490
x2goagent crashes when pasting clipboard contents

version graph

Package: x2goserver-x2goagent; Maintainer for x2goserver-x2goagent is X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>; Source for x2goserver-x2goagent is src:x2goserver.

Reported by: Tristan Miller <psychonaut@nothingisreal.com>

Date: Tue, 28 Jul 2020 09:40:01 UTC

Severity: grave

Found in version 4.1.0.4

Reply or subscribe to this bug.

Toggle useless messages

View this report as an mbox folder, status mbox, maintainer mbox


Report forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>:
Bug#1490; Package x2goserver-x2goagent. (Tue, 28 Jul 2020 09:40:01 GMT) (full text, mbox, link).


Acknowledgement sent to Tristan Miller <psychonaut@nothingisreal.com>:
New Bug report received and forwarded. Copy sent to X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>. (Tue, 28 Jul 2020 09:40:01 GMT) (full text, mbox, link).


Message #5 received at submit@bugs.x2go.org (full text, mbox, reply):

From: Tristan Miller <psychonaut@nothingisreal.com>
To: submit@bugs.x2go.org
Subject: x2goagent crashes when pasting clipboard contents
Date: Tue, 28 Jul 2020 11:38:49 +0200
Package: x2goserver-x2goagent
Version: 4.1.0.4
Severity: grave

I am running two openSUSE Tumbleweed machines, both with x2goserver
4.1.0.4 (from Git commit gaef470fe) and x2goclient 4.1.2.2, and often
use X2Go in single application mode to connect between them.  Following
a Tumbleweed update on the client machine (from 20200708 to 20200724),
the X2Go connection now disconnects whenever I copy text into the
clipboard on the local machine and then paste it into the remote
machine.  The following error message appears in the system log of the
remote machine:

2020-07-28T11:16:12.479151+02:00 butterfield systemd-coredump[18451]:
Process 17960 (x2goagent) of user 1000 dumped core.#012#012Stack trace
of thread 17960:#012#0  0x00007fdd0c65c4b1 raise (libc.so.6 +
0x3c4b1)#012#1  0x00007fdd0c645539 abort (libc.so.6 + 0x25539)#012#2
0x00007fdd0c69f827 __libc_message (libc.so.6 + 0x7f827)#012#3
0x00007fdd0c72f4f2 __fortify_fail (libc.so.6 + 0x10f4f2)#012#4
0x00007fdd0c72f4c2 __stack_chk_fail (libc.so.6 + 0x10f4c2)#012#5
0x000055ae7290e691 nxagentCollectPropertyEvent (nxagent + 0xb9691)#012#6
 0x000055ae728f54b3 nxagentDispatchEvents (nxagent + 0xa04b3)#012#7
0x000055ae728f9b3a nxagentWakeupHandler (nxagent + 0xa4b3a)#012#8
0x000055ae728ddde3 WaitForSomething (nxagent + 0x88de3)#012#9
0x000055ae728b747a Dispatch (nxagent + 0x6247a)#012#10
0x000055ae728965f6 main (nxagent + 0x415f6)#012#11 0x00007fdd0c646cca
__libc_start_main (libc.so.6 + 0x26cca)#012#12 0x000055ae728989ea _start
(nxagent + 0x439ea)

The Tumbleweed update included some changes to X11/KDE packages that
broke at least one other application (most notably emacsclient) so
perhaps this is also the case here.  (Though according to the openSUSE
bug triagers, the breakage is the other application's fault.)  I am
running KDE on the local machine; I haven't tested if the problem is
reproducible with a different desktop environment.

Detailed steps to reproduce:

1. On the local machine, configure an X2Go connection to a remote
machine to launch a single application such as xfce4-terminal or
konsole, and then launch that connection.

2. On the local machine, use the mouse to select some text in a locally
running application, which will copy it to one of the clipboards.
(Alternatively, copy it to the other clipboard with Ctrl+C or Ctrl+Ins.)

3. On the local machine, switch to the remote window and paste the
contents of the clipboard by middle-clicking. (Alternatively, paste the
other clipboard with Ctrl+V or Shift+Ins.)

At this point the X2Go session will disconnect and the above-noted error
message gets written to the remote machine's system log.


Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>:
Bug#1490; Package x2goserver-x2goagent. (Thu, 30 Jul 2020 08:05:02 GMT) (full text, mbox, link).


Acknowledgement sent to Tristan Miller <psychonaut@nothingisreal.com>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>. (Thu, 30 Jul 2020 08:05:03 GMT) (full text, mbox, link).


Message #10 received at 1490@bugs.x2go.org (full text, mbox, reply):

From: Tristan Miller <psychonaut@nothingisreal.com>
To: 1490@bugs.x2go.org
Subject: Not reproducible with "heuler" packages
Date: Thu, 30 Jul 2020 10:03:52 +0200
[Message part 1 (text/plain, inline)]
I'm seeing this problem with the packages I've built (using OBS) from
the Git HEAD versions of the various X2Go programs
<https://build.opensuse.org/project/show/home:psych0naut:x2go> but not
with X2Go's official nightly builds from
<http://packages.x2go.org/opensuse/tumbleweed/heuler/>.  This is
strange because AFAIK both sets of packages should be built from the
same sources.  As a workaround I can use the official packages for now,
though this might not be a long-term solution as the official package
repository has historically had a lot of problems with missing packages
for openSUSE (see Bugs 1358, 1360, 1403, 1427, 1491, etc.).
[Message part 2 (application/pgp-signature, inline)]

Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>:
Bug#1490; Package x2goserver-x2goagent. (Thu, 01 Oct 2020 13:15:02 GMT) (full text, mbox, link).


Acknowledgement sent to Tristan Miller <psychonaut@nothingisreal.com>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>. (Thu, 01 Oct 2020 13:15:02 GMT) (full text, mbox, link).


Message #15 received at 1490@bugs.x2go.org (full text, mbox, reply):

From: Tristan Miller <psychonaut@nothingisreal.com>
To: 1490@bugs.x2go.org
Subject: Re: Not reproducible with "heuler" packages
Date: Thu, 1 Oct 2020 15:10:45 +0200
[Message part 1 (text/plain, inline)]
Greetings.

On Thu, 30 Jul 2020 10:03:52 +0200, Tristan Miller
<psychonaut@nothingisreal.com> wrote:
> I'm seeing this problem with the packages I've built (using OBS) from
> the Git HEAD versions of the various X2Go programs
> <https://build.opensuse.org/project/show/home:psych0naut:x2go> but not
> with X2Go's official nightly builds from
> <http://packages.x2go.org/opensuse/tumbleweed/heuler/>.

I've just upgraded the heuler packages of nx-libs, libXcompshad3,
libXcomp3, nxproxy, libNX_X11, and nxagent to the git20200919.4102
versions and the problem is reproducible for these packages now.
[Message part 2 (application/pgp-signature, inline)]

Send a report that this bug log contains spam.


X2Go Developers <owner@bugs.x2go.org>. Last modified: Wed Oct 28 03:09:05 2020; Machine Name: ymir.das-netzwerkteam.de

X2Go Bug tracking system

Debbugs is free software and licensed under the terms of the GNU Public License version 2. The current version can be obtained from https://bugs.debian.org/debbugs-source/.

Copyright © 1999 Darren O. Benham, 1997,2003 nCipher Corporation Ltd, 1994-97 Ian Jackson, 2005-2017 Don Armstrong, and many other contributors.