X2Go Bug report logs - #912
X2Go session doesnt resume session after openvpn connection

version graph

Package: x2goclient; Maintainer for x2goclient is X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>; Source for x2goclient is src:x2goclient.

Reported by: Sergey Savko <savko@tophouse.ru>

Date: Fri, 31 Jul 2015 14:20:01 UTC

Severity: normal

Tags: not-a-bug

Found in version 4.0.4.0

Done: Mihai Moldovan <ionic@ionic.de>

Bug is archived. No further changes may be made.

Toggle useless messages

View this report as an mbox folder, status mbox, maintainer mbox


Report forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>:
Bug#912; Package nx-libs. (Fri, 31 Jul 2015 14:20:01 GMT) (full text, mbox, link).


Acknowledgement sent to Sergey Savko <savko@tophouse.ru>:
New Bug report received and forwarded. Copy sent to X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>. (Fri, 31 Jul 2015 14:20:01 GMT) (full text, mbox, link).


Message #5 received at submit@bugs.x2go.org (full text, mbox, reply):

From: Sergey Savko <savko@tophouse.ru>
To: submit@bugs.x2go.org
Subject: X2Go session doesnt resume session after openvpn connection
Date: Fri, 31 Jul 2015 18:13:55 +0400 (MSK)
Package: nx-libs
Version: 3.5.0.32
Severity: normal

X2Go session doesnt resume session after openvpn connection.

nxagent 2:3.5.0.32-0x2go1+git20150704.734+jessie.main.1
nxproxy 2:3.5.0.32-0x2go1+git20150704.734+jessie.main.1
x2goserver 4.1.0.0-0x2go1.1~git20150403.1278+wheezy.heuler.1 amd64
x2goclient 4.0.5.0-0x2go1+git20150728.1112+jessie.main.1

Our LAN is based on OpenVPN Net-Net

server's ip is 192.168.100.1
the 1st client is 192.168.200.100
the 2nd is 192.168.100.100

The 1st client is connected to server with Windows X2Goclient, then the session goes into suspend mode.
The 2nd client tries to connect into this session with Windows X2Goclient or Linux X2Goclient but it fails with message^
«Failed to restore all the required visuals. Can't resume the NX session on this display».

The server's log has^
nxagentInitAndCheckVisuals: New visuals don't match with old visuals.

If we start nxclient with debug option^
x2go-DEBUG-../src/onmainwindow.cpp:10382> "Searching proxy window: X2GO-savko-151-1438348399_stDKDE_dp32"
x2go-DEBUG-../src/onmainwindow.cpp:12088> "Searching window with title: X2GO-savko-151-1438348399_stDKDE_dp32"
x2go-DEBUG-../src/onmainwindow.cpp:10382> "Searching proxy window: X2GO-savko-151-1438348399_stDKDE_dp32"
x2go-DEBUG-../src/onmainwindow.cpp:12088> "Searching window with title: X2GO-savko-151-1438348399_stDKDE_dp32"
x2go-DEBUG-../src/onmainwindow.cpp:10382> "Searching proxy window: X2GO-savko-151-1438348399_stDKDE_dp32"
x2go-DEBUG-../src/onmainwindow.cpp:12088> "Searching window with title: X2GO-savko-151-1438348399_stDKDE_dp32"
x2go-DEBUG-../src/onmainwindow.cpp:10382> "Searching proxy window: X2GO-savko-151-1438348399_stDKDE_dp32"
x2go-DEBUG-../src/onmainwindow.cpp:12088> "Searching window with title: X2GO-savko-151-1438348399_stDKDE_dp32"

The 1st client can resume the session without any problem


Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>:
Bug#912; Package nx-libs. (Fri, 31 Jul 2015 14:35:02 GMT) (full text, mbox, link).


Acknowledgement sent to Stefan Baur <X2Go-ML-1@baur-itcs.de>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>. (Fri, 31 Jul 2015 14:35:02 GMT) (full text, mbox, link).


Message #10 received at 912@bugs.x2go.org (full text, mbox, reply):

From: Stefan Baur <X2Go-ML-1@baur-itcs.de>
To: 912@bugs.x2go.org
Subject: Re: [X2Go-Dev] Bug#912: X2Go session doesnt resume session after openvpn connection
Date: Fri, 31 Jul 2015 16:29:24 +0200
-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
Hash: SHA256

Am 31.07.2015 um 16:13 schrieb Sergey Savko:

> X2Go session doesnt resume session after openvpn connection.
> 
> nxagent 2:3.5.0.32-0x2go1+git20150704.734+jessie.main.1 nxproxy
> 2:3.5.0.32-0x2go1+git20150704.734+jessie.main.1 x2goserver
> 4.1.0.0-0x2go1.1~git20150403.1278+wheezy.heuler.1 amd64 x2goclient
> 4.0.5.0-0x2go1+git20150728.1112+jessie.main.1
> 
> Our LAN is based on OpenVPN Net-Net
> 
> server's ip is 192.168.100.1 the 1st client is 192.168.200.100 the
> 2nd is 192.168.100.100
> 
> The 1st client is connected to server with Windows X2Goclient, then
> the session goes into suspend mode. The 2nd client tries to connect
> into this session with Windows X2Goclient or Linux X2Goclient but
> it fails with message^ «Failed to restore all the required visuals.
> Can't resume the NX session on this display».
> 
> The server's log has^ nxagentInitAndCheckVisuals: New visuals don't
> match with old visuals.
> 
> If we start nxclient with debug option^ 
> x2go-DEBUG-../src/onmainwindow.cpp:10382> "Searching proxy window:
> X2GO-savko-151-1438348399_stDKDE_dp32" 
> x2go-DEBUG-../src/onmainwindow.cpp:12088> "Searching window with
> title: X2GO-savko-151-1438348399_stDKDE_dp32" 
> x2go-DEBUG-../src/onmainwindow.cpp:10382> "Searching proxy window:
> X2GO-savko-151-1438348399_stDKDE_dp32" 
> x2go-DEBUG-../src/onmainwindow.cpp:12088> "Searching window with
> title: X2GO-savko-151-1438348399_stDKDE_dp32" 
> x2go-DEBUG-../src/onmainwindow.cpp:10382> "Searching proxy window:
> X2GO-savko-151-1438348399_stDKDE_dp32" 
> x2go-DEBUG-../src/onmainwindow.cpp:12088> "Searching window with
> title: X2GO-savko-151-1438348399_stDKDE_dp32" 
> x2go-DEBUG-../src/onmainwindow.cpp:10382> "Searching proxy window:
> X2GO-savko-151-1438348399_stDKDE_dp32" 
> x2go-DEBUG-../src/onmainwindow.cpp:12088> "Searching window with
> title: X2GO-savko-151-1438348399_stDKDE_dp32"
> 
> The 1st client can resume the session without any problem

Are you sure that
a) both clients are on 4.0.5.0?
b) the session wasn't started with an older version of X2GoClient (for
   Windows, maybe?) and Client#1 is resuming that session?

What you're seeing would make sense if Client#1 is older than version
4.0.5.0 (especially if it is a Windows client, but I believe there may
be similar issues with Linux as well), see the release notes for
4.0.5.0, Section "Important notes on resuming sessions started from
4.0.4.0 or earlier":
http://wiki.x2go.org/doku.php/doc:release-notes-mswin:x2goclient-4.0.5.0

I guess it would further aid debugging if you could run a test where
you make sure to create new sessions on each client, suspend them,
then try to reconnect from the other side.  The results would be
interesting.
Also, please double-check the X2GoClient versions on both clients and
report back what you found, especially if they weren't the same on both.

Kind Regards,
Stefan

- -- 
BAUR-ITCS UG (haftungsbeschränkt)
Geschäftsführer: Stefan Baur
Eichenäckerweg 10, 89081 Ulm | Registergericht Ulm, HRB 724364
Fon/Fax 0731 40 34 66-36/-35 | USt-IdNr.: DE268653243
-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
Version: GnuPG v2

iQEcBAEBCAAGBQJVu4ZEAAoJEG7d9BjNvlEZgxgH/A/9dv7GI+K2mP55AQtdCAJ1
7iZ5Ed8hIhA9n3EegQEJsVkhWLEWjXpuTTUaWcGob2e+C4KN24H04ct8Ff2DSilB
gya+2bq4FbuREQEbxEMfGBJPRBKAKgbCBgnVN31kiBrz0SgIKLNo0MpCnoFdCFra
t7+JRSDLuZXIGx6Mze2ts616gz8Wjh0t1SkgCedyQ2sHXhajh9fYJwhPwuiQH6RK
UHYyw6QRWjrLut86s02resA7SHPSkXJC+R5uz/9hfZwZIn7syajZ/p3OKBmIGlRP
Zt/x5Dnt7+7w92OvqeNs3LE4VL9WfirPcvM+MnNkc8RBwkcy5mKrJ53bUBFoe9o=
=UyIA
-----END PGP SIGNATURE-----


Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>:
Bug#912; Package nx-libs. (Fri, 31 Jul 2015 15:10:01 GMT) (full text, mbox, link).


Acknowledgement sent to Sergey Savko <savko@tophouse.ru>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>. (Fri, 31 Jul 2015 15:10:01 GMT) (full text, mbox, link).


Message #15 received at 912@bugs.x2go.org (full text, mbox, reply):

From: Sergey Savko <savko@tophouse.ru>
To: 912@bugs.x2go.org, X2Go-ML-1@baur-itcs.de
Subject: Re: Bug#912: X2Go session doesnt resume session after openvpn connection
Date: Fri, 31 Jul 2015 19:02:57 +0400 (MSK)
Stefan you are right.

Version of windows client wasn't 4.0.5.0. After update it works fine.

Bug is closed. Thank you.


-- 
Yours truly,
Sergey Savko.


Bug reassigned from package 'nx-libs' to 'x2goclient'. Request was from Mihai Moldovan <ionic@ionic.de> to control@bugs.x2go.org. (Fri, 31 Jul 2015 16:30:01 GMT) (full text, mbox, link).


No longer marked as found in versions 3.5.0.32. Request was from Mihai Moldovan <ionic@ionic.de> to control@bugs.x2go.org. (Fri, 31 Jul 2015 16:30:01 GMT) (full text, mbox, link).


Marked as found in versions 4.0.4.0. Request was from Mihai Moldovan <ionic@ionic.de> to control@bugs.x2go.org. (Fri, 31 Jul 2015 16:30:01 GMT) (full text, mbox, link).


Added tag(s) not-a-bug. Request was from Mihai Moldovan <ionic@ionic.de> to control@bugs.x2go.org. (Fri, 31 Jul 2015 16:30:01 GMT) (full text, mbox, link).


Marked Bug as done Request was from Mihai Moldovan <ionic@ionic.de> to control@bugs.x2go.org. (Fri, 31 Jul 2015 16:30:01 GMT) (full text, mbox, link).


Notification sent to Sergey Savko <savko@tophouse.ru>:
Bug acknowledged by developer. (Fri, 31 Jul 2015 16:30:01 GMT) (full text, mbox, link).


Bug archived. Request was from Debbugs Internal Request <owner@bugs.x2go.org> to internal_control@bugs.x2go.org. (Sat, 29 Aug 2015 05:24:01 GMT) (full text, mbox, link).


Send a report that this bug log contains spam.


X2Go Developers <owner@bugs.x2go.org>. Last modified: Sat Aug 24 13:24:27 2019; Machine Name: ymir.das-netzwerkteam.de

X2Go Bug tracking system

Debbugs is free software and licensed under the terms of the GNU Public License version 2. The current version can be obtained from https://bugs.debian.org/debbugs-source/.

Copyright © 1999 Darren O. Benham, 1997,2003 nCipher Corporation Ltd, 1994-97 Ian Jackson, 2005-2017 Don Armstrong, and many other contributors.