X2Go Bug report logs - #842
Wrong colors in X2GoClient on Raspberry Pi

version graph

Package: x2goclient; Maintainer for x2goclient is X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>; Source for x2goclient is src:x2goclient.

Reported by: Stefan Baur <x2go-ml-1@baur-itcs.de>

Date: Fri, 10 Apr 2015 10:00:02 UTC

Severity: normal

Found in version 4.0.3.2-0x2go1

Reply or subscribe to this bug.

Toggle useless messages

View this report as an mbox folder, status mbox, maintainer mbox


Report forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>:
Bug#842; Package x2goclient. (Fri, 10 Apr 2015 10:00:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Stefan Baur <x2go-ml-1@baur-itcs.de>:
New Bug report received and forwarded. Copy sent to X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>. (Fri, 10 Apr 2015 10:00:03 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #5 received at submit@bugs.x2go.org (full text, mbox):

From: Stefan Baur <x2go-ml-1@baur-itcs.de>
To: submit@bugs.x2go.org
Cc: technik@niuco.de, office@NiuCo.de, Michael DePaulo <mikedep333@gmail.com>, Mihai Moldovan <ionic@ionic.de>
Subject: Wrong colors in X2GoClient on Raspberry Pi
Date: Fri, 10 Apr 2015 11:51:29 +0200
package: x2goclient
version: 4.0.3.2-0x2go1

Hi,

When starting X2GoClient in fullscreen mode on a Raspberry Pi (running
Raspbian 7.8), the X2GO logo that appears on the black startup screen is
shown in green rather than in the usual grey.

Also, when running LibreOffice Impress, things look OK while composing a
presentation, but switching to presentation mode, the colors are wrong
again.

This may be related to a color depth setting somewhere? IDK. Would love
to hear other people's ideas and opinions as to how to find out what's
going wrong.
A sample system where we can try out things is available, it has been
donated to the project by the Niuco company.


-Stefan


Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>:
Bug#842; Package x2goclient. (Fri, 10 Apr 2015 12:15:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Michael DePaulo <mikedep333@gmail.com>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>. (Fri, 10 Apr 2015 12:15:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #10 received at 842@bugs.x2go.org (full text, mbox):

From: Michael DePaulo <mikedep333@gmail.com>
To: 842@bugs.x2go.org
Subject: Some Info
Date: Fri, 10 Apr 2015 08:05:13 -0400
[Message part 1 (text/plain, inline)]
Some info to help people debug this:

I have attached the logo file, x2go.xpm

It was introduced on 2012-01-11 as part of a patch file in this commit:
http://code.x2go.org/gitweb?p=nx-libs.git;a=commitdiff;h=405bc8f259f230947e5fe8341f0bab8f0f88c678

That patch file has since been renamed 2 times, but it the logo has
never changed.

It is displayed by nx-X11/programs/Xserver/hw/nxagent/Display.c :
http://code.x2go.org/gitweb?p=nx-libs.git;a=blob;f=nx-X11/programs/Xserver/hw/nxagent/Display.c;hb=refs/heads/3.5.0.x

which we apply the aforementioned patch to:
http://code.x2go.org/gitweb?p=nx-libs.git;a=blob;f=debian/patches/0201_nxagent_set-x2go-icon-if-x2goagent-flavour.full.patch;hb=refs/heads/3.5.0.x

-Mike#2
[x2go.xpm (image/x-xpixmap, attachment)]

Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>:
Bug#842; Package x2goclient. (Fri, 10 Apr 2015 12:20:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Michael DePaulo <mikedep333@gmail.com>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>. (Fri, 10 Apr 2015 12:20:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #15 received at 842@bugs.x2go.org (full text, mbox):

From: Michael DePaulo <mikedep333@gmail.com>
To: 842@bugs.x2go.org
Subject: Clarification
Date: Fri, 10 Apr 2015 08:16:55 -0400
Clarification about my last email:
x2go.xpm exists on the X2Go server, not the X2Go client.


Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>:
Bug#842; Package x2goclient. (Fri, 10 Apr 2015 12:40:01 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Michael DePaulo <mikedep333@gmail.com>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>. (Fri, 10 Apr 2015 12:40:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #20 received at 842@bugs.x2go.org (full text, mbox):

From: Michael DePaulo <mikedep333@gmail.com>
To: 842@bugs.x2go.org
Subject: Wrong file
Date: Fri, 10 Apr 2015 08:39:08 -0400
My bad. x2go.xpm is the wrong file.


Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>:
Bug#842; Package x2goclient. (Fri, 10 Apr 2015 13:00:01 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Stefan Baur <X2Go-ML-1@baur-itcs.de>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>. (Fri, 10 Apr 2015 13:00:01 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #25 received at 842@bugs.x2go.org (full text, mbox):

From: Stefan Baur <X2Go-ML-1@baur-itcs.de>
To: 842@bugs.x2go.org
Cc: Mihai Moldovan <ionic@ionic.de>, office@NiuCo.de, technik@niuco.de
Subject: Re: [X2Go-Dev] Bug#842: Wrong colors in X2GoClient on Raspberry Pi
Date: Fri, 10 Apr 2015 14:53:47 +0200
[Message part 1 (text/plain, inline)]
Am 10.04.2015 um 11:51 schrieb Stefan Baur:

> This may be related to a color depth setting somewhere? IDK. Would love
> to hear other people's ideas and opinions as to how to find out what's
> going wrong.
> A sample system where we can try out things is available, it has been
> donated to the project by the Niuco company.

I just checked the color depth of the X2Go session on the Pi by running
x2golistsessions:
12596|x2go-gast01-50-1428670060_stDLXDE_dp16|50|x2gotcsrv|R|2015-04-10T14:47:40|862605e06e24b10f9a7c3ec25dd4846b|192.168.133.10|30001|30002|2015-04-10T14:47:41|x2go-gast01|62|30003|

So it seems we're running in 16-bit color mode on this particular Pi.

On the Pi itself, the kernel parameters were:
dma.dmachans=0x7f35 bcm2708_fb.fbwidth=1824 bcm2708_fb.fbheight=984
bcm2708.boardrev=0xe bcm2708.serial=0xe6ae45f7
smsc95xx.macaddr=B8:27:EB:AE:45:F7 bcm2708_fb.fbswap=1
sdhci-bcm2708.emmc_clock_freq=250000000 vc_mem.mem_base=0x1ec00000
vc_mem.mem_size=0x20000000  dwc_otg.lpm_enable=0 console=ttyAMA0,115200
kgdboc=ttyAMA0,115200 console=tty1 elevator=deadline root=/dev/mmcblk0p2
rootfstype=ext4 rootwait

So while I see parameters for framebuffer height and width, I can't see
anything specifying the color depth.

Is there any place where I can force it to use 24/32-Bit color?

-Stefan

-- 
BAUR-ITCS UG (haftungsbeschränkt)
Geschäftsführer: Stefan Baur
Eichenäckerweg 10, 89081 Ulm | Registergericht Ulm, HRB 724364
Fon/Fax 0731 40 34 66-36/-35 | USt-IdNr.: DE268653243

[signature.asc (application/pgp-signature, attachment)]

Send a report that this bug log contains spam.


X2Go Developers <owner@bugs.x2go.org>. Last modified: Wed Dec 12 06:22:56 2018; Machine Name: ymir.das-netzwerkteam.de

X2Go Bug tracking system
Copyright (C) 1999 Darren O. Benham, 1997,2003 nCipher Corporation Ltd, 1994-97 Ian Jackson.