X2Go Bug report logs - #682
X2Go client on Ubuntu 14.04 always connect with session type unix-kde

Package: x2goclient; Maintainer for x2goclient is X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>; Source for x2goclient is src:x2goclient.

Reported by: Biocyberman <biocyberman@gmail.com>

Date: Sat, 29 Nov 2014 20:35:02 UTC

Severity: normal

Tags: moreinfo

Reply or subscribe to this bug.

Toggle useless messages

View this report as an mbox folder, status mbox, maintainer mbox


Report forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>:
Bug#682; Package x2goclient. (Sat, 29 Nov 2014 20:35:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Biocyberman <biocyberman@gmail.com>:
New Bug report received and forwarded. Copy sent to X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>. (Sat, 29 Nov 2014 20:35:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #5 received at submit@bugs.x2go.org (full text, mbox):

From: Biocyberman <biocyberman@gmail.com>
To: submit@bugs.x2go.org
Subject: X2Go client on Ubuntu 14.04 always connect with session type unix-kde
Date: Sat, 29 Nov 2014 21:34:25 +0100
[Message part 1 (text/plain, inline)]
Package: x2goclient

The problem:
When using x2goclient to connect to the server, I can't get the session to
finish starting up. I can access the remote MATE desktop (Ubuntu 14.04)
menus (i.e. "Applications", "Places", "System") but now icons appear on the
desktop. Starting of applications take much longer time than expected.

My work around:
Switch to connecting using KDE session, or using PyHoca-GUI to connect. If
I use PyHoca-GUI, I can connect to the server with MATE session type
successfully. This work around suggests clearly that X2Goclient has some
problems to form proper connect to the server. And I think the fixed
"session type" information below at "Information from 'Show Details'" is
causing the problem.


Thanks for the work of X2Go

Kind regards
Adam

------------------------My Client Inforamtion
------------------------------------------
Linux x2goclient 3.13.0-24-generic #47-Ubuntu SMP Fri May 2 23:30:00 UTC
2014 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

X2Go Client V. 4.0.3.1 (Qt - 4.8.6)
(C. 2005-2014 obviously nice: Oleksandr Shneyder, Heinz-Markus Graesing)



----------- ----------My Server
Inforamtion-----------------------------------------------

xuser@xgserver:~$ uname -a
Linux xgserver 3.13.0-40-generic #69-Ubuntu SMP Thu Nov 13 17:53:56 UTC
2014 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

xuser@xgserver:~$ /usr/bin/x2goversion
x2goagent: 3.5.0.28
x2golxdebindings: 1.0.2.2
x2goserver: 4.0.1.18
x2goserver-extensions: 4.0.1.16
x2goserver-xsession: 4.0.1.16


-----------------------------------Information from 'Show
Details'--------------------

NXPROXY - Version 3.5.0


Copyright (C) 2001, 2010 NoMachine.

See http://www.nomachine.com/ for more information.


Session: Terminating session at 'Sat Nov 29 15:54:29 2014'.

Session: Session terminated at 'Sat Nov 29 15:54:29 2014'.


NXPROXY - Version 3.5.0


Copyright (C) 2001, 2010 NoMachine.

See http://www.nomachine.com/ for more information.


Info: Proxy running in client mode with pid '9418'.

Session: Starting session at 'Sat Nov 29 16:07:50 2014'.

Info: Using abstract X11 socket in kernel namespace for accessing
DISPLAY=:0.

Info: Connecting to remote host 'localhost:31004'.

Info: Connection to remote proxy 'localhost:31004' established.

Info: Connection with remote proxy completed.

===>Warning: Unrecognized session type 'unix-kde-depth_24'. Assuming agent
session.<===

Info: Using WAN link parameters 768/24/1/0.

Info: Using cache parameters 4/4096KB/8192KB/8192KB.

Info: Using pack method '16m-png-9' with session 'unix-kde-depth_24'.

Info: Using ZLIB data compression 1/1/32.

Info: Using ZLIB stream compression 1/1.

Info: No suitable cache file found.

Info: Forwarding X11 connections to display ':0'.

Session: Session started at 'Sat Nov 29 16:07:50 2014'.

Info: Established X server connection.

Info: Using shared memory parameters 0/0K.


Info: Using ZLIB data compression 1/1/32.

Info: Using ZLIB stream compression 4/4.

Info: No suitable cache file found.

Info: Forwarding X11 connections to display ':0'.

Session: Session started at 'Sat Nov 29 15:52:48 2014'.

Info: Established X server connection.

Info: Using shared memory parameters 0/0K.
[Message part 2 (text/html, inline)]

Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>:
Bug#682; Package x2goclient. (Wed, 15 Nov 2017 01:25:01 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Mihai Moldovan <ionic@ionic.de>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>. (Wed, 15 Nov 2017 01:25:01 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #10 received at 682@bugs.x2go.org (full text, mbox):

From: Mihai Moldovan <ionic@ionic.de>
To: Biocyberman <biocyberman@gmail.com>, 682@bugs.x2go.org
Subject: Re: [X2Go-Dev] X2Go client on Ubuntu 14.04 always connect with session type unix-kde
Date: Wed, 15 Nov 2017 02:22:25 +0100
[Message part 1 (text/plain, inline)]
Control: tag -1 moreinfo

On 11/29/2014 09:34 PM, Biocyberman wrote:
> Package: x2goclient
> 
> The problem:
> When using x2goclient to connect to the server, I can't get the session to
> finish starting up. I can access the remote MATE desktop (Ubuntu 14.04) menus
> (i.e. "Applications", "Places", "System") but now icons appear on the desktop.
> Starting of applications take much longer time than expected.
> 
> My work around:
> Switch to connecting using KDE session, or using PyHoca-GUI to connect. If I use
> PyHoca-GUI, I can connect to the server with MATE session type successfully.
> This work around suggests clearly that X2Goclient has some problems to form
> proper connect to the server. And I think the fixed "session type" information
> below at "Information from 'Show Details'" is causing the problem.
> 
> 
> Thanks for the work of X2Go
> 
> Kind regards
> Adam
> 
> ------------------------My Client Inforamtion
> ------------------------------------------
> Linux x2goclient 3.13.0-24-generic #47-Ubuntu SMP Fri May 2 23:30:00 UTC 2014
> x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
> 
> X2Go Client V. 4.0.3.1 (Qt - 4.8.6)
> (C. 2005-2014 obviously nice: Oleksandr Shneyder, Heinz-Markus Graesing)
> 
> 
> 
> ----------- ----------My Server
> Inforamtion-----------------------------------------------
> 
> xuser@xgserver:~$ uname -a
> Linux xgserver 3.13.0-40-generic #69-Ubuntu SMP Thu Nov 13 17:53:56 UTC 2014
> x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
> 
> xuser@xgserver:~$ /usr/bin/x2goversion
> x2goagent: 3.5.0.28
> x2golxdebindings: 1.0.2.2
> x2goserver: 4.0.1.18
> x2goserver-extensions: 4.0.1.16
> x2goserver-xsession: 4.0.1.16
> [...]
> ===>Warning: Unrecognized session type 'unix-kde-depth_24'. Assuming agent
> session.<===
> [...]

This message might be misleading. All full desktop sessions feature it.

That's not a real problem.

One problem, I do see, though, is that some components lag behind the x2goserver
(package) version.


Can you reproduce this problem on a still-supported platform using the currently
available versions?



Mihai

[signature.asc (application/pgp-signature, attachment)]

Added tag(s) moreinfo. Request was from Mihai Moldovan <ionic@ionic.de> to 682-submit@bugs.x2go.org. (Wed, 15 Nov 2017 01:25:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Send a report that this bug log contains spam.


X2Go Developers <owner@bugs.x2go.org>. Last modified: Mon Dec 17 03:24:24 2018; Machine Name: ymir.das-netzwerkteam.de

X2Go Bug tracking system
Copyright (C) 1999 Darren O. Benham, 1997,2003 nCipher Corporation Ltd, 1994-97 Ian Jackson.