X2Go Bug report logs - #651
x2goclient segfault on update to 4.0.3 on ubuntu 14.04

version graph

Package: x2goclient; Maintainer for x2goclient is X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>; Source for x2goclient is src:x2goclient.

Reported by: Rob Izzard <rob.izzard@gmail.com>

Date: Thu, 23 Oct 2014 07:20:02 UTC

Severity: normal

Found in version 4.0.3

Reply or subscribe to this bug.

Toggle useless messages

View this report as an mbox folder, status mbox, maintainer mbox


Report forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>:
Bug#651; Package x2goclient. (Thu, 23 Oct 2014 07:20:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Rob Izzard <rob.izzard@gmail.com>:
New Bug report received and forwarded. Copy sent to X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>. (Thu, 23 Oct 2014 07:20:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #5 received at submit@bugs.x2go.org (full text, mbox):

From: Rob Izzard <rob.izzard@gmail.com>
To: submit@bugs.x2go.org
Subject: x2goclient segfault on update to 4.0.3 on ubuntu 14.04
Date: Thu, 23 Oct 2014 09:15:18 +0200
Package: x2goclient
Version: 4.0.3

hi x2go developers,

I have x2goclient 4.0.3 (latest updates) on an Kubuntu 14.04 client,
connecting to a server running x2goserver 4.0.1.16 on Ubuntu 12.10.

Everything worked fine two days ago...  but after the recent update
from 4.0.2.1 to 4.0.3 on my client, x2goclient crashes with the
following (--debug) message just after connecting to the server:

x2go-INFO-1> "Starting x2goclient..."
x2go-WARNING-1> "Can't load translator: :/x2goclient_en_gb"
x2go-WARNING-2> "Can't load translator: :/qt_en_GB"
x2go-INFO-3> "Started  x2goclient."
x2go-DEBUG-../onmainwindow.cpp:490> "$HOME=/home/izzard"
x2go-DEBUG-../onmainwindow.cpp:2104> Reading 1 sessions from config file.
x2go-DEBUG-../onmainwindow.cpp:2649> Starting session via smartcard,
ssh-agent or kerberos token.
x2go-INFO-8> "Starting connection to server: aibn36.astro.uni-bonn.de:22"
x2go-DEBUG-../onmainwindow.cpp:2683> Start new ssh connection to
server:"aibn36.astro.uni-bonn.de":"22" krbLogin: false
x2go-DEBUG-../onmainwindow.cpp:2778> SSH connection established.
x2go-DEBUG-../onmainwindow.cpp:3038> Continue normal x2go session
x2go-DEBUG-../onmainwindow.cpp:3382>
"DBD::SQLite::dbpreparefailed:nosuchcolumn:tekictrl_portat/usr/share/perl5/X2Go/Server/DB/SQLite3.pmline551.
"
Segmentation fault (core dumped)

I tried to fix this by removing my .x2goclient directory and manually
re-entering the server details but this failed.

I have fixed this by copying the binary x2goclient 4.0.2.1 (from
/usr/local/bin on the server) to my home directory (~/bin on the
client) and now I am running this instead with no problems. The
"SQLite" error line is no longer reported.

Something is crocked in the new 4.0.3! :)

cheers
rob


Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>:
Bug#651; Package x2goclient. (Wed, 15 Nov 2017 01:00:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Mihai Moldovan <ionic@ionic.de>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>. (Wed, 15 Nov 2017 01:00:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #10 received at 651@bugs.x2go.org (full text, mbox):

From: Mihai Moldovan <ionic@ionic.de>
To: Rob Izzard <rob.izzard@gmail.com>, 651@bugs.x2go.org
Subject: Re: [X2Go-Dev] x2goclient segfault on update to 4.0.3 on ubuntu 14.04
Date: Wed, 15 Nov 2017 01:56:04 +0100
[Message part 1 (text/plain, inline)]
Control -1 moreinfo

On 10/23/2014 09:15 AM, Rob Izzard wrote:
> Package: x2goclient
> Version: 4.0.3
> 
> hi x2go developers,
> 
> I have x2goclient 4.0.3 (latest updates) on an Kubuntu 14.04 client,
> connecting to a server running x2goserver 4.0.1.16 on Ubuntu 12.10.
> 
> Everything worked fine two days ago...  but after the recent update
> from 4.0.2.1 to 4.0.3 on my client, x2goclient crashes with the
> following (--debug) message just after connecting to the server:
> 
> x2go-INFO-1> "Starting x2goclient..."
> x2go-WARNING-1> "Can't load translator: :/x2goclient_en_gb"
> x2go-WARNING-2> "Can't load translator: :/qt_en_GB"
> x2go-INFO-3> "Started  x2goclient."
> x2go-DEBUG-../onmainwindow.cpp:490> "$HOME=/home/izzard"
> x2go-DEBUG-../onmainwindow.cpp:2104> Reading 1 sessions from config file.
> x2go-DEBUG-../onmainwindow.cpp:2649> Starting session via smartcard,
> ssh-agent or kerberos token.
> x2go-INFO-8> "Starting connection to server: aibn36.astro.uni-bonn.de:22"
> x2go-DEBUG-../onmainwindow.cpp:2683> Start new ssh connection to
> server:"aibn36.astro.uni-bonn.de":"22" krbLogin: false
> x2go-DEBUG-../onmainwindow.cpp:2778> SSH connection established.
> x2go-DEBUG-../onmainwindow.cpp:3038> Continue normal x2go session
> x2go-DEBUG-../onmainwindow.cpp:3382>
> "DBD::SQLite::dbpreparefailed:nosuchcolumn:tekictrl_portat/usr/share/perl5/X2Go/Server/DB/SQLite3.pmline551.
> "
> Segmentation fault (core dumped)
> 
> I tried to fix this by removing my .x2goclient directory and manually
> re-entering the server details but this failed.
> 
> I have fixed this by copying the binary x2goclient 4.0.2.1 (from
> /usr/local/bin on the server) to my home directory (~/bin on the
> client) and now I am running this instead with no problems. The
> "SQLite" error line is no longer reported.
> 
> Something is crocked in the new 4.0.3! :)

As far as I can tell, your server-side database might be hosed.

On the other hand, we probably aren't handling such errors too well in X2Go Client.


Can you still reproduce it with newer X2Go Client versions?



Mihai


[signature.asc (application/pgp-signature, attachment)]

Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>:
Bug#651; Package x2goclient. (Wed, 15 Nov 2017 19:20:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Mihai Moldovan <ionic@ionic.de>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>. (Wed, 15 Nov 2017 19:20:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #15 received at 651@bugs.x2go.org (full text, mbox):

From: Mihai Moldovan <ionic@ionic.de>
To: Rob Izzard <rob.izzard@gmail.com>, 651@bugs.x2go.org
Subject: Re: [X2Go-Dev] x2goclient segfault on update to 4.0.3 on ubuntu 14.04
Date: Wed, 15 Nov 2017 20:17:58 +0100
[Message part 1 (text/plain, inline)]
* On 11/15/2017 09:29 AM, Rob Izzard wrote:
> wow, this was a long time ago :)

Yeah, I went through some old bug reports. Sometimes they are still valid but
require more input, other times they either look like duplicates or like reports
that were fixed meanwhile - but never marked as such.

And of course people stop using the software or using special-purpose mail
addresses that won't be checked again, so getting a response is difficult at times.


> I haven't had a crash, freeze or lost a desktop for a while (6
> months?). That's not to say it won't happen again :) but it's been
> going well lately, thanks to the great effort by you guys.

Yeah, but that's probably a side effect of connecting to another machine, or
updating it, or plainly reinstalling it.

As far as I can tell, this bug report is still valid. X2Go Client doesn't handle
server-side errors as well as it could.

A way to reproduce this would be great, but I guess I could just make it fail
and test manually.


What probably happened in your case is that you updated a release version of
x2goserver to the nightly version - but the database schema upgrade didn't work
correctly for some reason.



Mihai

[signature.asc (application/pgp-signature, attachment)]

Send a report that this bug log contains spam.


X2Go Developers <owner@bugs.x2go.org>. Last modified: Wed Dec 12 02:52:49 2018; Machine Name: ymir.das-netzwerkteam.de

X2Go Bug tracking system
Copyright (C) 1999 Darren O. Benham, 1997,2003 nCipher Corporation Ltd, 1994-97 Ian Jackson.