X2Go Bug report logs - #1527
native X11 fonts stop being rendered as the desktop is shared; functionality is restored on unsharing.

Package: x2goserver; Maintainer for x2goserver is X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>; Source for x2goserver is src:x2goserver.

Reported by: Enrico Bertocchi <busomaka@gmail.com>

Date: Sat, 27 Feb 2021 11:55:02 UTC

Severity: normal

Reply or subscribe to this bug.

Toggle useless messages

View this report as an mbox folder, status mbox, maintainer mbox


Report forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>:
Bug#1527; Package x2goserver. (Sat, 27 Feb 2021 11:55:02 GMT) (full text, mbox, link).


Acknowledgement sent to Enrico Bertocchi <busomaka@gmail.com>:
New Bug report received and forwarded. Copy sent to X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>.

Your message had a Version: pseudo-header with an invalid package version:

4.1.0.3-4 (amd64, devuan Beowulf)

please either use found or fixed to the control server with a correct version, or reply to this report indicating the correct version so the maintainer (or someone else) can correct it for you.

(Sat, 27 Feb 2021 11:55:03 GMT) (full text, mbox, link).


Message #5 received at submit@bugs.x2go.org (full text, mbox, reply):

From: Enrico Bertocchi <busomaka@gmail.com>
To: submit@bugs.x2go.org
Subject: native X11 fonts stop being rendered as the desktop is shared; functionality is restored on unsharing.
Date: Sat, 27 Feb 2021 12:50:16 +0100
Package: x2goserver
Version: 4.1.0.3-4 (amd64, devuan Beowulf)

Running, let's say  "xfd -fn fixed" or any other sofware whose GUI is
based on native X11 fonts (mwm) from within a remote x2go session
(DISPLAY=:50), strings are rendered correctly until a second
connection to such display (via the "x2go/x11 Desktop Sharing"
facility) is established on the same :50 display, even with the same
user.

As soon as the connection is established, X11 fonts rendering stops
for both the clients and all X11 clients which rely on such feature
(e.g. mwm, or xfd) are shown with blank text boxes; applications which
rely on different font technologies (e.g. the sakura terminal) are not
affected.

As soon the second connection is closed, font rendering is restored
for the initial client, and writings reappear on the next window
refresh.

Such behavior is consistently reproduced at every attempt.

Both client connections are originated  from the same Centos 8
machine, with x2goclient 4.1.2.2 and disabled "set display DPI
setting" option.

Sincerely

 --
Enrico Bertocchi


Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>:
Bug#1527; Package x2goserver. (Sat, 27 Feb 2021 15:20:02 GMT) (full text, mbox, link).


Acknowledgement sent to uli42@gmx.de:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>. (Sat, 27 Feb 2021 15:20:03 GMT) (full text, mbox, link).


Message #10 received at 1527@bugs.x2go.org (full text, mbox, reply):

From: Ulrich Sibiller <ulrich.sibiller@gmail.com>
To: Enrico Bertocchi <busomaka@gmail.com>, 1527@bugs.x2go.org
Subject: Re: [X2Go-Dev] Bug#1527: native X11 fonts stop being rendered as the desktop is shared; functionality is restored on unsharing.
Date: Sat, 27 Feb 2021 16:14:50 +0100
[Message part 1 (text/plain, inline)]
What is the version of the nxagent package?

Enrico Bertocchi <busomaka@gmail.com> schrieb am Sa., 27. Feb. 2021, 12:55:

> Package: x2goserver
> Version: 4.1.0.3-4 (amd64, devuan Beowulf)
>
> Running, let's say  "xfd -fn fixed" or any other sofware whose GUI is
> based on native X11 fonts (mwm) from within a remote x2go session
> (DISPLAY=:50), strings are rendered correctly until a second
> connection to such display (via the "x2go/x11 Desktop Sharing"
> facility) is established on the same :50 display, even with the same
> user.
>
> As soon as the connection is established, X11 fonts rendering stops
> for both the clients and all X11 clients which rely on such feature
> (e.g. mwm, or xfd) are shown with blank text boxes; applications which
> rely on different font technologies (e.g. the sakura terminal) are not
> affected.
>
> As soon the second connection is closed, font rendering is restored
> for the initial client, and writings reappear on the next window
> refresh.
>
> Such behavior is consistently reproduced at every attempt.
>
> Both client connections are originated  from the same Centos 8
> machine, with x2goclient 4.1.2.2 and disabled "set display DPI
> setting" option.
>
> Sincerely
>
>  --
> Enrico Bertocchi
> _______________________________________________
> x2go-dev mailing list
> x2go-dev@lists.x2go.org
> https://lists.x2go.org/listinfo/x2go-dev
>
[Message part 2 (text/html, inline)]

Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>:
Bug#1527; Package x2goserver. (Sat, 27 Feb 2021 17:45:03 GMT) (full text, mbox, link).


Acknowledgement sent to uli42@gmx.de:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>. (Sat, 27 Feb 2021 17:45:03 GMT) (full text, mbox, link).


Message #15 received at 1527@bugs.x2go.org (full text, mbox, reply):

From: Ulrich Sibiller <ulrich.sibiller@gmail.com>
To: Enrico Bertocchi <busomaka@gmail.com>, 1527@bugs.x2go.org
Subject: Re: [X2Go-Dev] Bug#1527: native X11 fonts stop being rendered as the desktop is shared; functionality is restored on unsharing.
Date: Sat, 27 Feb 2021 18:41:59 +0100
I am sorry, I cannot seem to trigger this behaviour. Please post a
step by step instruction including all the software you are running.
For me this is working fine like this:
1. start and x2go desktop session with application /usr/bin/xterm
2. in the session run mwm &
3. in the session run xfd -fn fixed
4. connect to that session with a x2go shadow session (from a different client)

Uli

On Sat, Feb 27, 2021 at 4:14 PM Ulrich Sibiller
<ulrich.sibiller@gmail.com> wrote:
>
> What is the version of the nxagent package?
>
> Enrico Bertocchi <busomaka@gmail.com> schrieb am Sa., 27. Feb. 2021, 12:55:
>>
>> Package: x2goserver
>> Version: 4.1.0.3-4 (amd64, devuan Beowulf)
>>
>> Running, let's say  "xfd -fn fixed" or any other sofware whose GUI is
>> based on native X11 fonts (mwm) from within a remote x2go session
>> (DISPLAY=:50), strings are rendered correctly until a second
>> connection to such display (via the "x2go/x11 Desktop Sharing"
>> facility) is established on the same :50 display, even with the same
>> user.
>>
>> As soon as the connection is established, X11 fonts rendering stops
>> for both the clients and all X11 clients which rely on such feature
>> (e.g. mwm, or xfd) are shown with blank text boxes; applications which
>> rely on different font technologies (e.g. the sakura terminal) are not
>> affected.
>>
>> As soon the second connection is closed, font rendering is restored
>> for the initial client, and writings reappear on the next window
>> refresh.
>>
>> Such behavior is consistently reproduced at every attempt.
>>
>> Both client connections are originated  from the same Centos 8
>> machine, with x2goclient 4.1.2.2 and disabled "set display DPI
>> setting" option.
>>
>> Sincerely
>>
>>  --
>> Enrico Bertocchi
>> _______________________________________________
>> x2go-dev mailing list
>> x2go-dev@lists.x2go.org
>> https://lists.x2go.org/listinfo/x2go-dev


Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>:
Bug#1527; Package x2goserver. (Sat, 27 Feb 2021 23:05:02 GMT) (full text, mbox, link).


Acknowledgement sent to Enrico Bertocchi <busomaka@gmail.com>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>. (Sat, 27 Feb 2021 23:05:02 GMT) (full text, mbox, link).


Message #20 received at 1527@bugs.x2go.org (full text, mbox, reply):

From: Enrico Bertocchi <busomaka@gmail.com>
To: uli42@gmx.de, 1527@bugs.x2go.org
Subject: Re: [X2Go-Dev] Bug#1527: native X11 fonts stop being rendered as the desktop is shared; functionality is restored on unsharing.
Date: Sun, 28 Feb 2021 00:04:20 +0100
nxagent declares version 3.5.99.22
I reproduce the problem with the same steps, if I got them correctly
 - I run a session with xterm as "custom desktop", from which I exec
the other two commands.
 - the "shadow session" is a "X2go/X11 desktop sharing" session on the
same display, with the same user.
Nvidia drivers+VirtualGL are probably the only strange thing
installed, but I'm not sure how could they interfere.

-- 
Enrico Bertocchi


Send a report that this bug log contains spam.


X2Go Developers <owner@bugs.x2go.org>. Last modified: Sat Sep 18 09:52:43 2021; Machine Name: ymir.das-netzwerkteam.de

X2Go Bug tracking system

Debbugs is free software and licensed under the terms of the GNU Public License version 2. The current version can be obtained from https://bugs.debian.org/debbugs-source/.

Copyright © 1999 Darren O. Benham, 1997,2003 nCipher Corporation Ltd, 1994-97 Ian Jackson, 2005-2017 Don Armstrong, and many other contributors.