X2Go Bug report logs - #1312
QT applications crash with x2go server 4.1.0.2 on Ubuntu 18.04 LTS

Packages: x2goserverversion:, 4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1; Maintainer for x2goserverversion: is (unknown); Maintainer for 4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1 is (unknown);

Reported by: <gruenniw@tutanota.com>

Date: Sun, 5 Aug 2018 11:25:01 UTC

Severity: normal

Reply or subscribe to this bug.

Toggle useless messages

View this report as an mbox folder, status mbox, maintainer mbox


Report forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, owner@bugs.x2go.org:
Bug#1312; Package x2goserverversion: 4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1. (Sun, 05 Aug 2018 11:25:01 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to <gruenniw@tutanota.com>:
New Bug report received and forwarded. Copy sent to owner@bugs.x2go.org. (Sun, 05 Aug 2018 11:25:01 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #5 received at submit@bugs.x2go.org (full text, mbox):

From: <gruenniw@tutanota.com>
To: <submit@bugs.x2go.org>
Subject: QT applications crash with x2go server 4.1.0.2 on Ubuntu 18.04 LTS
Date: Sun, 5 Aug 2018 13:15:09 +0200 (CEST)
[Message part 1 (text/plain, inline)]
Package: x2goserverVersion: 4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1
I updated x2go server from the stable repo on Ubuntu 18.04 LTS recently and after the update no QT application works anymore.All QT applications crash with the following message:
The X11 connection broke: Maximum allowed requested length exceeded (code 4)

For example starting vlc output the following:
VLC media player 3.0.3 Vetinari (revision 3.0.3-1-0-gc2bb759264)[000056315dfa6570] main libvlc: VLC wird mit dem Standard-Interface ausgeführt. Benutzen Sie 'cvlc', um VLC ohne Interface zu verwenden.The X11 connection broke: Maximum allowed requested length exceeded (code 4)XIO:  fatal IO error 22 (Das Argument ist ungültig) on X server ":50.0"      after 428 requests (428 known processed) with 0 events remaining.QMutex: destroying locked mutex
It worked perfectly before the update.
Package list on server:
ii  libx2go-log-perl                      4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1                all          Perl X2Go::Log package
ii  libx2go-server-db-perl                4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1                amd64        Perl X2Go::Server:DB packageii  libx2go-server-perl                   4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1                all          Perl X2Go::Server packageii  x2goserver                            4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1                amd64        X2Go serverii  x2goserver-common                     4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1                amd64        X2Go Server (common files)ii  x2goserver-extensions                 4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1                all          X2Go Server (extension support)ii  x2goserver-fmbindings                 4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1                all          X2Go Server (file manager bindings)ii  x2goserver-printing                   4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1                all          X2Go server (printing support)ii  x2goserver-x2goagent                  4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1                amd64        X2Go Server's X2Go Agentii  x2goserver-xsession                   4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1                all          X2Go Server (Xsession runner

Best Regards
Gruenni
[Message part 2 (text/html, inline)]

Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, owner@bugs.x2go.org:
Bug#1312; Package x2goserverversion: 4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1. (Sun, 05 Aug 2018 22:05:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to <reggieplum@tutanota.com>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to owner@bugs.x2go.org. (Sun, 05 Aug 2018 22:05:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #10 received at 1312@bugs.x2go.org (full text, mbox):

From: <reggieplum@tutanota.com>
To: <1312@bugs.x2go.org>
Subject: I also experience this bug.
Date: Sun, 5 Aug 2018 23:58:50 +0200 (CEST)
[Message part 1 (text/plain, inline)]
Hello,

i can confirm this.
I updated x2goserver (not sure exactly, but at latest from 4.1.0.0-0~1517~ubuntu16.04.1       <https://launchpad.net/~x2go/+archive/ubuntu/stable/+sourcepub/8829889/+listing-archive-extra> )

to "x2goserver 4.1.0.2-0~1642~ubuntu16.04.1                              " from the stable ppa today on a Xubuntu 16.04.4 system and afterwards the Qt application qbittorrent, which remained unchanged during the update, no longer started and gave this error:




----------------------------------------------------------------------------------------------------------

The X11 connection broke: Maximum allowed requested length exceeded (code 4)
XIO:  fatal IO error 22 (Invalid argument) on X server ":50.0"
      after 428 requests (424 known processed) with 0 events remaining.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------





I took this as an opportunity to update to Xubuntu 18.04.1.

After that the same error showed up with "x2goserver 4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1".

Other programs like Firefox and Thunderbird are working.




Regards,

Reggie

[Message part 2 (text/html, inline)]

Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, owner@bugs.x2go.org:
Bug#1312; Package x2goserverversion: 4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1. (Wed, 08 Aug 2018 00:25:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to xcream ente <xcreamente@gmail.com>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to owner@bugs.x2go.org. (Wed, 08 Aug 2018 00:25:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #15 received at 1312@bugs.x2go.org (full text, mbox):

From: xcream ente <xcreamente@gmail.com>
To: 1312@bugs.x2go.org
Subject: Experiencing this bug aswell
Date: Wed, 8 Aug 2018 02:24:02 +0200
[Message part 1 (text/plain, inline)]
Hello,

I also updated x2gosever to 4.1.0.2 from the official Debian stretch
repository.
Since the I am having the same problems as the original poster. Qt
applications will not open at all, other programs work perfectly fine. My
qt version is 5.7.1 and I am using the latest Debian stretch version. I
hope this helps!

- Best Regards,
Ente
[Message part 2 (text/html, inline)]

Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, owner@bugs.x2go.org:
Bug#1312; Package x2goserverversion: 4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1. (Wed, 08 Aug 2018 00:45:01 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to d2dyno@protonmail.com:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to owner@bugs.x2go.org. (Wed, 08 Aug 2018 00:45:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #20 received at 1312@bugs.x2go.org (full text, mbox):

From: d2dyno@protonmail.com
To: 1312 <1312@bugs.x2go.org>
Subject: Same bug on Ubuntu 16.04.x
Date: Wed, 08 Aug 2018 00:28:25 +0000
[Message part 1 (text/plain, inline)]
Recently updated and rebooted by Ubuntu 16.04 LTS install, and am having this issue with certain applications (specifically MKVToolNix)
[Message part 2 (text/html, inline)]

Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, owner@bugs.x2go.org:
Bug#1312; Package x2goserverversion: 4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1. (Thu, 09 Aug 2018 22:50:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to e8dude <e8dude@protonmail.com>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to owner@bugs.x2go.org. (Thu, 09 Aug 2018 22:50:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #25 received at 1312@bugs.x2go.org (full text, mbox):

From: e8dude <e8dude@protonmail.com>
To: "1312@bugs.x2go.org" <1312@bugs.x2go.org>
Subject: Ubuntu 16.04 LTS Qt bug
Date: Thu, 09 Aug 2018 22:30:53 +0000
[Message part 1 (text/plain, inline)]
Same here. Upgraded my Ubuntu 16.04 LTS. After the upgrade only some of my QT apps work. Stipend wallet works but Apollon and Deviant do not open at all.

Since the update I'm also having high CPU usage in Openbox. Logs are filliing up with Print error while x2go is running. If I close x2go CPU usage is normal and error reporting stops.

Here is the .xsession-x2go-errors log of a failed QT app that doesn't open nestled in the gazillion Openbox messages that occur running x2go:

> Openbox-Message: Requested key "Print" does not exist on the display
>
> Openbox-Message: Requested key "Print" does not exist on the display
>
> Openbox-Message: Requested key "Print" does not exist on the display
>
> Openbox-Message: Requested key "Print" does not exist on the display
>
> Openbox-Message: Requested key "Print" does not exist on the display
>
> XIO:  fatal IO error 0 (Success) on X server ":50"
>
>       after 280 requests (278 known processed) with 0 events remaining.
>
> Openbox-Message: Requested key "Print" does not exist on the display
>
> Openbox-Message: Requested key "Print" does not exist on the display
>
> Openbox-Message: Requested key "Print" does not exist on the display
>
> Openbox-Message: Requested key "Print" does not exist on the display
[Message part 2 (text/html, inline)]

Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, owner@bugs.x2go.org:
Bug#1312; Package x2goserverversion: 4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1. (Sat, 11 Aug 2018 04:05:03 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to e8dude <e8dude@protonmail.com>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to owner@bugs.x2go.org. (Sat, 11 Aug 2018 04:05:03 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #30 received at 1312@bugs.x2go.org (full text, mbox):

From: e8dude <e8dude@protonmail.com>
To: "1312@bugs.x2go.org" <1312@bugs.x2go.org>
Subject: Ubuntu 16.04 LTS Qt bug
Date: Sat, 11 Aug 2018 04:03:01 +0000
[Message part 1 (text/plain, inline)]
I fixed my "Print" error. I'm still getting high CPU usage with Openbox using x2go and QT apps not opening after the last update. Here is the full XSession-x2go-errors error log if this helps:

> XSession-x2go: X session started for root at Fri Aug 10 00:53:40 UTC 2018
>
> xhost:  must be on local machine to add or remove hosts.
>
> localuser:root being added to access control list
>
> xhost:  must be on local machine to add or remove hosts.
>
> dbus-update-activation-environment: setting TERM=dumb
>
> dbus-update-activation-environment: setting SHELL=/bin/bash
>
> dbus-update-activation-environment: setting SSH_CLIENT=xxxxxxxxx
>
> dbus-update-activation-environment: setting QT_LINUX_ACCESSIBILITY_ALWAYS_ON=1
>
> dbus-update-activation-environment: setting X2GO_SESSION=root-50-1533862411_stDOPENBOX_dp32
>
> dbus-update-activation-environment: setting X2GO_AGENT_PID=2339
>
> dbus-update-activation-environment: setting USER=root
>
> dbus-update-activation-environment: setting QT_ACCESSIBILITY=1
>
> dbus-update-activation-environment: setting SSH_AUTH_SOCK=/root/.x2go/C-root-50-1533862411_stDOPENBOX_dp32/ssh-agent.PID
>
> dbus-update-activation-environment: setting PULSE_CLIENTCONFIG=/root/.x2go/C-root-50-1533862411_stDOPENBOX_dp32/.pulse-client.conf
>
> dbus-update-activation-environment: setting PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/games:/usr/local/games:/snap/bin
>
> dbus-update-activation-environment: setting MAIL=/var/mail/root
>
> dbus-update-activation-environment: setting PWD=/root
>
> dbus-update-activation-environment: setting LANG=en_US.UTF-8
>
> dbus-update-activation-environment: setting QT_GRAPHICSSYSTEM=native
>
> dbus-update-activation-environment: setting XSESSION_EXEC=openbox-session
>
> dbus-update-activation-environment: setting HOME=/root
>
> dbus-update-activation-environment: setting SHLVL=4
>
> dbus-update-activation-environment: setting LOGNAME=root
>
> dbus-update-activation-environment: setting DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS=unix:abstract=/tmp/dbus-O72i0ObC0V,guid=3ac317e9aef52623e8dude291c79955b6ce213
>
> dbus-update-activation-environment: setting XDG_DATA_DIRS=/usr/local/share:/usr/share:/var/lib/snapd/desktop
>
> dbus-update-activation-environment: setting SSH_CONNECTION=xxxxxxxxxxxxxxxx
>
> dbus-update-activation-environment: setting XDG_RUNTIME_DIR=/run/user/0
>
> dbus-update-activation-environment: setting DISPLAY=:50
>
> dbus-update-activation-environment: setting STARTUP=/usr/bin/env LD_LIBRARY_PATH= openbox-session
>
> dbus-update-activation-environment: setting XAUTHORITY=/root/.Xauthority
>
> dbus-update-activation-environment: setting _=/usr/bin/dbus-update-activation-environment
>
> dbus-update-activation-environment: warning: error sending to systemd: org.freedesktop.DBus.Error.Spawn.ChildExited: Process org.freedesktop.systemd1 exited with status 1
>
> Openbox-Message: Invalid button "A-Left" in mouse binding
>
> Openbox-Message: Invalid button "A-Middle" in mouse binding
>
> Openbox-Message: Invalid button "A-Up" in mouse binding
>
> Openbox-Message: Invalid button "A-Down" in mouse binding
>
> Openbox-Message: Invalid button "C-A-Up" in mouse binding
>
> Openbox-Message: Invalid button "C-A-Down" in mouse binding
>
> Openbox-Message: Invalid button "A-Up" in mouse binding
>
> Openbox-Message: Invalid button "A-Down" in mouse binding
>
> No composite extension
>
> ** (process:2627): WARNING **: Failed to register client: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.gnome.SessionManager was not provided by any .service files
>
> Activating service name='org.a11y.atspi.Registry'
>
> warning : (/build/buildd/cairo-dock-3.4.1/src/implementations/cairo-dock-X-utilities.c:cairo_dock_support_X_extension:729)
>
>   XComposite extension not available.
>
> warning : (/build/buildd/cairo-dock-3.4.1/src/implementations/cairo-dock-egl.c:gldi_register_egl_backend:232)
>
>   Cairo-Dock was not built with EGL support
>
> Successfully activated service 'org.a11y.atspi.Registry'
>
> warning : (/build/buildd/cairo-dock-3.4.1/src/implementations/cairo-dock-glx.c:_initialize_opengl_backend:129)
>
>   couldn't find an appropriate visual, trying to get one without Stencil buffer
>
> (it may cause some little deterioration in the rendering) ...
>
> warning : (/build/buildd/cairo-dock-3.4.1/src/implementations/cairo-dock-glx.c:_initialize_opengl_backend:188)
>
>   couldn't find a suitable GLX Visual, OpenGL can't be used.
>
>  (sorry to say that, but your graphic card and/or its driver is crappy)
>
>  ============================================================================
>
>         Cairo-Dock version : 3.4.1
>
>         Compiled date      : Feb 19 2015 18:17:26
>
>         Built with GTK     : 3.14
>
>         Running with OpenGL: 0
>
>  ============================================================================
>
> XIO:  fatal IO error 0 (Success) on X server ":50"
>
>       after 280 requests (278 known processed) with 0 events remaining.
[Message part 2 (text/html, inline)]

Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, owner@bugs.x2go.org:
Bug#1312; Package x2goserverversion: 4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1. (Tue, 28 Aug 2018 09:45:01 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Müller, Jahn <jahn.mueller@uni-muenster.de>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to owner@bugs.x2go.org. (Tue, 28 Aug 2018 09:45:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #35 received at 1312@bugs.x2go.org (full text, mbox):

From: Müller, Jahn <jahn.mueller@uni-muenster.de>
To: "1312@bugs.x2go.org" <1312@bugs.x2go.org>
Subject: reenabled BIG-REQUESTS extension
Date: Tue, 28 Aug 2018 09:34:29 +0000
[Message part 1 (text/plain, inline)]
We also experienced this issue with an QT application. We could track it down to the by default disabled BIG-REQUESTS extension in version 4.1.0.1.
Commenting the line

X2GO_NXAGENT_DEFAULT_OPTIONS+=" -extension BIG-REQUESTS"

in x2goagent.options resolved this issue for us.

Note, that this applies only for new sessions.

Best regards, Jahn


[Message part 2 (text/html, inline)]

Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, owner@bugs.x2go.org:
Bug#1312; Package x2goserverversion: 4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1. (Tue, 04 Sep 2018 16:30:01 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to e8dude <e8dude@protonmail.com>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to owner@bugs.x2go.org. (Tue, 04 Sep 2018 16:30:01 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #40 received at 1312@bugs.x2go.org (full text, mbox):

From: e8dude <e8dude@protonmail.com>
To: "1312@bugs.x2go.org" <1312@bugs.x2go.org>
Subject: Ubuntu 16.04 LTS Qt bug FIX
Date: Tue, 04 Sep 2018 16:18:07 +0000
[Message part 1 (text/plain, inline)]
Thank you Jahn!

Confirm your fix also works with x2goserver 4.1.0.2-0~1642~ubuntu16.04.1. I commented the  BIG-REQUESTS line in /etc/x2go/x2goagent.options. Rebooted the session and QT apps are working again.

To fix the performance issues I also changed to XFCE instead of Openbox which improved performance significantly. I think Cairo-Dock was ultimately the issue but I'm happy with XFCE so moving on...
[Message part 2 (text/html, inline)]

Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, owner@bugs.x2go.org:
Bug#1312; Package x2goserverversion: 4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1. (Sat, 22 Sep 2018 17:15:12 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Ed Strait <edstrait@outlook.com>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to owner@bugs.x2go.org. (Sat, 22 Sep 2018 17:15:14 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #45 received at 1312@bugs.x2go.org (full text, mbox):

From: Ed Strait <edstrait@outlook.com>
To: 1312@bugs.x2go.org
Subject: Ubuntu 16.04 LTS Qt bug FIX
Date: Sat, 22 Sep 2018 09:24:25 -0700
[Message part 1 (text/plain, inline)]
Thank you Jahn!

This fix also got my qbittorrent running again.

[Message part 2 (text/html, inline)]

Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, owner@bugs.x2go.org:
Bug#1312; Package x2goserverversion: 4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1. (Fri, 05 Oct 2018 07:05:03 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Adrian Bickerstaffe <adrianb@unimelb.edu.au>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to owner@bugs.x2go.org. (Fri, 05 Oct 2018 07:05:03 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #50 received at 1312@bugs.x2go.org (full text, mbox):

From: Adrian Bickerstaffe <adrianb@unimelb.edu.au>
To: "1312@bugs.x2go.org" <1312@bugs.x2go.org>
Subject: QT applications crash with x2go server 4.1.0.2
Date: Fri, 5 Oct 2018 06:56:18 +0000
[Message part 1 (text/plain, inline)]
I can verify that this also occurs on my compute servers running Ubuntu 14.04LTS and 16.04LTS.
Commenting the line:

X2GO_NXAGENT_DEFAULT_OPTIONS+=" -extension BIG-REQUESTS"

in x2goagent.options does resolve the issue, *but* there is a comment above that line:

# Disable BIG-REQUESTS, nx-libs does not implement this extension correctly.
# Leads to all sorts of weird crashes if left enabled.

…which unfortunately has proven to be true for my instances. The performance and reliability of x2go has dropped substantially since commenting the line.

Can we please raise the priority of this bug to restore performance?

Regards, Adrian.
[Message part 2 (text/html, inline)]

Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, owner@bugs.x2go.org:
Bug#1312; Package x2goserverversion: 4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1. (Thu, 11 Oct 2018 23:40:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Adrian Bickerstaffe <adrianb@unimelb.edu.au>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to owner@bugs.x2go.org. (Thu, 11 Oct 2018 23:40:03 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #55 received at 1312@bugs.x2go.org (full text, mbox):

From: Adrian Bickerstaffe <adrianb@unimelb.edu.au>
To: "1312@bugs.x2go.org" <1312@bugs.x2go.org>
Subject: Re: QT applications crash with x2go server 4.1.0.2
Date: Thu, 11 Oct 2018 23:38:35 +0000
[Message part 1 (text/plain, inline)]
I can verify that this also occurs on my compute servers running Ubuntu 14.04LTS and 16.04LTS.
Commenting the line:

X2GO_NXAGENT_DEFAULT_OPTIONS+=" -extension BIG-REQUESTS"

in x2goagent.options does resolve the issue, *but* there is a comment above that line:

# Disable BIG-REQUESTS, nx-libs does not implement this extension correctly.
# Leads to all sorts of weird crashes if left enabled.

…which unfortunately has proven to be true for my instances. The performance and reliability of x2go has dropped substantially since commenting the line.

Can we please raise the priority of this bug to restore performance?

Regards, Adrian.
[Message part 2 (text/html, inline)]

Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, owner@bugs.x2go.org:
Bug#1312; Package x2goserverversion: 4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1. (Mon, 22 Oct 2018 07:00:05 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to uli42@gmx.de:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to owner@bugs.x2go.org. (Mon, 22 Oct 2018 07:00:07 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #60 received at 1312@bugs.x2go.org (full text, mbox):

From: Ulrich Sibiller <ulrich.sibiller@gmail.com>
To: Adrian Bickerstaffe <adrianb@unimelb.edu.au>, 1312@bugs.x2go.org
Subject: Re: [X2Go-Dev] Bug#1312: QT applications crash with x2go server 4.1.0.2
Date: Mon, 22 Oct 2018 08:55:41 +0200
[Message part 1 (text/plain, inline)]
Can you name some problematic apps that crash with the line commented? I
have a patch that might help. I would like to test a bit.

Uli

Adrian Bickerstaffe <adrianb@unimelb.edu.au> schrieb am Mo., 22. Okt. 2018,
08:09:

> I can verify that this also occurs on my compute servers running Ubuntu
> 14.04LTS and 16.04LTS.
> Commenting the line:
>
> X2GO_NXAGENT_DEFAULT_OPTIONS+=" -extension BIG-REQUESTS"
> in x2goagent.options does resolve the issue, *but* there is a comment above that line:
>
> # Disable BIG-REQUESTS, nx-libs does not implement this extension correctly.
> # Leads to all sorts of weird crashes if left enabled.
>
> …which unfortunately has proven to be true for my instances. The performance and reliability of x2go has dropped substantially since commenting the line.
>
> Can we please raise the priority of this bug to restore performance?
>
> Regards, Adrian.
>
> _______________________________________________
> x2go-dev mailing list
> x2go-dev@lists.x2go.org
> https://lists.x2go.org/listinfo/x2go-dev
[Message part 2 (text/html, inline)]

Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, owner@bugs.x2go.org:
Bug#1312; Package x2goserverversion: 4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1. (Tue, 23 Oct 2018 00:45:06 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Adrian Bickerstaffe <adrianb@unimelb.edu.au>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to owner@bugs.x2go.org. (Tue, 23 Oct 2018 00:45:08 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #65 received at 1312@bugs.x2go.org (full text, mbox):

From: Adrian Bickerstaffe <adrianb@unimelb.edu.au>
To: "uli42@gmx.de" <uli42@gmx.de>, "1312@bugs.x2go.org" <1312@bugs.x2go.org>
Subject: Re: [X2Go-Dev] Bug#1312: QT applications crash with x2go server 4.1.0.2
Date: Tue, 23 Oct 2018 00:38:57 +0000
[Message part 1 (text/plain, inline)]
The main one is Rstudio 1.1.456 which was installed from the .deb package available from https://download1.rstudio.org/rstudio-xenial-1.1.456-amd64.deb (64.9MB).

Without the workaround, RStudio fails to launch with the same sort of error reported earlier in this thread. With the workaround, users reported “…quite difficult to navigate, slow response from server. In particular but not only when using R studio. As well as constant flickering of server window” and "The server window is often “flickering”, and response time is very slow."


From: Ulrich Sibiller <ulrich.sibiller@gmail.com<mailto:ulrich.sibiller@gmail.com>>
Reply-To: "uli42@gmx.de<mailto:uli42@gmx.de>" <uli42@gmx.de<mailto:uli42@gmx.de>>
Date: Monday, 22 October 2018 at 4:55 pm
To: Adrian Bickerstaffe <adrianb@unimelb.edu.au<mailto:adrianb@unimelb.edu.au>>, "1312@bugs.x2go.org<mailto:1312@bugs.x2go.org>" <1312@bugs.x2go.org<mailto:1312@bugs.x2go.org>>
Subject: Re: [X2Go-Dev] Bug#1312: QT applications crash with x2go server 4.1.0.2

Can you name some problematic apps that crash with the line commented? I have a patch that might help. I would like to test a bit.

Uli

Adrian Bickerstaffe <adrianb@unimelb.edu.au<mailto:adrianb@unimelb.edu.au>> schrieb am Mo., 22. Okt. 2018, 08:09:
I can verify that this also occurs on my compute servers running Ubuntu 14.04LTS and 16.04LTS.
Commenting the line:

X2GO_NXAGENT_DEFAULT_OPTIONS+=" -extension BIG-REQUESTS"

in x2goagent.options does resolve the issue, *but* there is a comment above that line:

# Disable BIG-REQUESTS, nx-libs does not implement this extension correctly.
# Leads to all sorts of weird crashes if left enabled.

…which unfortunately has proven to be true for my instances. The performance and reliability of x2go has dropped substantially since commenting the line.

Can we please raise the priority of this bug to restore performance?

Regards, Adrian.

_______________________________________________
x2go-dev mailing list
x2go-dev@lists.x2go.org<mailto:x2go-dev@lists.x2go.org>
https://lists.x2go.org/listinfo/x2go-dev<https://lists.x2go.org/listinfo/x2go-dev>
[Message part 2 (text/html, inline)]

Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, owner@bugs.x2go.org:
Bug#1312; Package x2goserverversion: 4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1. (Tue, 23 Oct 2018 20:55:02 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Ulrich Sibiller <uli42@gmx.de>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to owner@bugs.x2go.org. (Tue, 23 Oct 2018 20:55:03 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #70 received at 1312@bugs.x2go.org (full text, mbox):

From: Ulrich Sibiller <uli42@gmx.de>
To: Adrian Bickerstaffe <adrianb@unimelb.edu.au>
Cc: 1312@bugs.x2go.org
Subject: Re: [X2Go-Dev] Bug#1312: QT applications crash with x2go server 4.1.0.2
Date: Tue, 23 Oct 2018 22:52:17 +0200
On Tue, Oct 23, 2018 at 2:39 AM Adrian Bickerstaffe
<adrianb@unimelb.edu.au> wrote:
>
> The main one is Rstudio 1.1.456 which was installed from the .deb package available from https://download1.rstudio.org/rstudio-xenial-1.1.456-amd64.deb (64.9MB).
>
> Without the workaround, RStudio fails to launch with the same sort of error reported earlier in this thread. With the workaround, users reported “…quite difficult to navigate, slow response from server. In particular but not only when using R studio. As well as constant flickering of server window” and "The server window is often “flickering”, and response time is very slow."

I have tried that version but since I have no R experience I cannot
see any problems - neither with an old nx version nor with the latest
(and greatest ;-) developer version.

Without BIG-REQUESTS it fails with a GL message which indicates that
it is using OpenGL which is slow on NX. Maybe rstudio offers a way to
switch off OpenGL usage. I expect it to be fast then.

I seems there have been ways to configure that in rstudio (see
https://github.com/rstudio/rstudio/issues/3185) but my version 1.1,456
does not offer these settings.

You can TRY adding "-extension GLX" (which disables the GLX extension)
to x2goagent.options and see what happens.

Uli


Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, owner@bugs.x2go.org:
Bug#1312; Package x2goserverversion: 4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1. (Wed, 24 Oct 2018 23:40:04 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Adrian Bickerstaffe <adrianb@unimelb.edu.au>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to owner@bugs.x2go.org. (Wed, 24 Oct 2018 23:40:05 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #75 received at 1312@bugs.x2go.org (full text, mbox):

From: Adrian Bickerstaffe <adrianb@unimelb.edu.au>
To: Ulrich Sibiller <uli42@gmx.de>
Cc: "1312@bugs.x2go.org" <1312@bugs.x2go.org>
Subject: Re: [X2Go-Dev] Bug#1312: QT applications crash with x2go server 4.1.0.2
Date: Wed, 24 Oct 2018 23:30:44 +0000
Thanks for investigating. I¹ll give those suggestions a try and report
back soon.




On 24/10/18, 7:52 am, "Ulrich Sibiller" <uli42@gmx.de> wrote:

>On Tue, Oct 23, 2018 at 2:39 AM Adrian Bickerstaffe
><adrianb@unimelb.edu.au> wrote:
>>
>> The main one is Rstudio 1.1.456 which was installed from the .deb
>>package available from
>>https://download1.rstudio.org/rstudio-xenial-1.1.456-amd64.deb
>>.rstudio.org (64.9MB).
>>
>> Without the workaround, RStudio fails to launch with the same sort of
>>error reported earlier in this thread. With the workaround, users
>>reported ³Šquite difficult to navigate, slow response from server. In
>>particular but not only when using R studio. As well as constant
>>flickering of server window² and "The server window is often
>>³flickering², and response time is very slow."
>
>I have tried that version but since I have no R experience I cannot
>see any problems - neither with an old nx version nor with the latest
>(and greatest ;-) developer version.
>
>Without BIG-REQUESTS it fails with a GL message which indicates that
>it is using OpenGL which is slow on NX. Maybe rstudio offers a way to
>switch off OpenGL usage. I expect it to be fast then.
>
>I seems there have been ways to configure that in rstudio (see
>https://github.com/rstudio/rstudio/issues/3185) but my version 1.1,456
>does not offer these settings.
>
>You can TRY adding "-extension GLX" (which disables the GLX extension)
>to x2goagent.options and see what happens.
>
>Uli
>


Information forwarded to x2go-dev@lists.x2go.org, owner@bugs.x2go.org:
Bug#1312; Package x2goserverversion: 4.1.0.2-0~1642~ubuntu18.04.1. (Fri, 02 Nov 2018 05:05:07 GMT) Full text and rfc822 format available.

Acknowledgement sent to Adrian Bickerstaffe <adrianb@unimelb.edu.au>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to owner@bugs.x2go.org. (Fri, 02 Nov 2018 05:05:10 GMT) Full text and rfc822 format available.

Message #80 received at 1312@bugs.x2go.org (full text, mbox):

From: Adrian Bickerstaffe <adrianb@unimelb.edu.au>
To: "1312@bugs.x2go.org" <1312@bugs.x2go.org>
Cc: Ulrich Sibiller <uli42@gmx.de>
Subject: Re: [X2Go-Dev] Bug#1312: QT applications crash with x2go server 4.1.0.2
Date: Fri, 2 Nov 2018 04:58:33 +0000
If I set ³ -extension GLX² and " -extension BIG-REQUESTS², launching
Rstudio produces the error:


    Could not initialize OpenGL for RasterGLSurface, reverting to
RasterSurface.
    rstudio: Fatal IO error 11 (Resource temporarily unavailable) on X
server :53.0.


The daily builds of Rstudio 1.2 appear to have introduced a configuration
option to set the type of renderer (GL, software, etc), but the daily .deb
build won¹t install on Ubuntu 14.04 due to unmet dependencies.


Send a report that this bug log contains spam.


X2Go Developers <owner@bugs.x2go.org>. Last modified: Fri Dec 14 05:27:56 2018; Machine Name: ymir.das-netzwerkteam.de

X2Go Bug tracking system
Copyright (C) 1999 Darren O. Benham, 1997,2003 nCipher Corporation Ltd, 1994-97 Ian Jackson.