X2Go Bug report logs - #591
No system tray for remote applications

version graph

Package: nxagent; Maintainer for nxagent is X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>; Source for nxagent is src:nx-libs.

Reported by: Mike Gabriel <mike.gabriel@das-netzwerkteam.de>

Date: Tue, 2 Sep 2014 17:00:01 UTC

Severity: normal

Found in version 3.5.0.27

Full log


🔗 View this message in rfc822 format

X-Loop: owner@bugs.x2go.org
Subject: Bug#591: Works under certain configurations, not others
Reply-To: Michael DePaulo <mikedep333@gmail.com>, 591@bugs.x2go.org
Resent-From: Michael DePaulo <mikedep333@gmail.com>
Resent-To: x2go-dev@lists.x2go.org
Resent-CC: X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>
X-Loop: owner@bugs.x2go.org
Resent-Date: Sun, 07 Sep 2014 14:50:02 +0000
Resent-Message-ID: <handler.591.B591.14101011699574@bugs.x2go.org>
Resent-Sender: owner@bugs.x2go.org
X-X2Go-PR-Message: followup 591
X-X2Go-PR-Package: nxagent
X-X2Go-PR-Keywords: 
Received: via spool by 591-submit@bugs.x2go.org id=B591.14101011699574
          (code B ref 591); Sun, 07 Sep 2014 14:50:02 +0000
Received: (at 591) by bugs.x2go.org; 7 Sep 2014 14:46:09 +0000
X-Spam-Checker-Version: SpamAssassin 3.3.2 (2011-06-06) on
	ymir.das-netzwerkteam.de
X-Spam-Level: 
X-Spam-Status: No, score=-1.9 required=5.0 tests=BAYES_00,FREEMAIL_FROM,
	T_DKIM_INVALID autolearn=ham version=3.3.2
Received: from mail-wg0-f43.google.com (mail-wg0-f43.google.com [74.125.82.43])
	by ymir.das-netzwerkteam.de (Postfix) with ESMTPS id 1D60F3D379
	for <591@bugs.x2go.org>; Sun,  7 Sep 2014 16:46:08 +0200 (CEST)
Received: by mail-wg0-f43.google.com with SMTP id x12so1190829wgg.14
        for <591@bugs.x2go.org>; Sun, 07 Sep 2014 07:46:07 -0700 (PDT)
DKIM-Signature: v=1; a=rsa-sha256; c=relaxed/relaxed;
        d=gmail.com; s=20120113;
        h=mime-version:date:message-id:subject:from:to:cc:content-type;
        bh=elIrI7qx3u9xgWjDmG9j6Ao9WWhLHommIWd27+ePJEY=;
        b=QiDoxATMZEwsoUashzfDMEKNI6Fls3gz4AYpJNIDX27dHusJHnMi4Qnq5I18DFyzzc
         sXoiLeZTWJkXm2hYMqpxHlVPaG+OXitXZzOmFrm5eLwrBB0gE50XFXS+FuATP0wcjaXO
         oJwJRc/5PlsjuUU0zFEOqBjlVR30ykW0A+YCgzECvXR4fns5WMEeV+o0V63GZU81TYdh
         Wh3OjFSegVuj12BrCBXcCJZCeXWFg6dAMvgvk7xKt479QJ926aOGqw9fXJWTC2LOJu+L
         b+YFioe8VfjyvitxQVFrwo8qXYxZtiQaoiXUjkKCLROC21zHIAu9InFMpBNl5VSz/knY
         oaHg==
MIME-Version: 1.0
X-Received: by 10.194.157.135 with SMTP id wm7mr1011280wjb.117.1410101167448;
 Sun, 07 Sep 2014 07:46:07 -0700 (PDT)
Received: by 10.180.238.66 with HTTP; Sun, 7 Sep 2014 07:46:07 -0700 (PDT)
Date: Sun, 7 Sep 2014 10:46:07 -0400
Message-ID: <CAMKht8hKZDwaoPhQ6GwqUQGdZQYEb6EoeigNZ_mXZr6984epZA@mail.gmail.com>
From: Michael DePaulo <mikedep333@gmail.com>
To: 591@bugs.x2go.org
Cc: Tristan Miller <psychonaut@nothingisreal.com>
Content-Type: multipart/mixed; boundary=089e013c64643060f605027ac33a
[Message part 1 (text/plain, inline)]
Hi Tristan and X2Go devs,

1. I was *able* to reproduce this bug under X2Go Client for Windows.
To be perfectly clear, it only happens when you are launching a remote
application ("Single Application" or "Published Application"), not
when you are launching a KDE session.

I tested a KDE session, and the system tray icons successfully showed
up under the KDE system tray. I tested both Kopete and KTorrent.

2. I was *able* to reproduce this bug using regular X11 forwarding
(ssh -Y hostname) under Cygwin XWin and Cygwin SSH.

I attached the command-line output from this. (KWrite does not use a
system tray icon. I ran KWrite anyway as a test.)

3. I was *unable* to reproduce this bug when using regular X11
forwarding (ssh -Y hostname) on an Ubuntu 14.04 machine running MATE
1.8.0. Under this configuration, the system tray icons successfully
show up in the MATE system tray. I tested both Kopete and KTorrent.

4.  Based on 1, 2 and 3, this bug may be a limitation of VcXsrv (our X
server that runs on Windows) and Cygwin XWin rather than nxagent.
VcXsrv and Cygwin XWin share a lot of code in common. If we prove this
to be the case, we should keep this bug open as a "known issue" and
reassign it to package x2goclient. (We may also fix the bug in VcXsrv
too.)

Also, I will report this to the Cygwin/X mailing list.
(Cygwin and Cygwin/X use their mailing lists to track bugs.)

Test Server:
- OpenSUSE 13.1 64-bit with only the default KDE packages installed
and the x2goserver package (and its dependencies) installed.
- All updates applied to OpenSUSE.
- x2goserver 4.0.1.15-4.1 from the OBS (on SUSE, this package includes
the xsession script)
- nxagent 3.5.0.27-1.1
- VM Hosted on the Fedora 20 KVM/virt-manager hypervisor
- Accessed the VM "locally" by connecting to KVM's SPICE interface
from a Windows machine with VirtViewer 1.0.

Test Client 1:
- Windows 8.1 64-bit with all the latest important, recommended, and
optional updates installed
- X2Go Client 4.0.3.0-2014.09.07 (nightly build)

Test Client 2:
- Windows 8.1 64-bit with all the latest important, recommended, and
optional updates installed
- Cygwin 32-bit 1.7.32 with xorg-server 1.16.0-1

Test Client 3:
- Ubuntu 14.04.1 64-bit with most of the latest updates and numerous
packages installed
- MATE 1.8.0 installed from http://repo.mate-desktop.org/archive/1.8/ubuntu

-Mike#2
[bug 591 - log when launching kwrite kopete and ktorrent over cygwin X11 and SSH.txt (text/plain, attachment)]

Send a report that this bug log contains spam.


X2Go Developers <owner@bugs.x2go.org>. Last modified: Thu Apr 18 22:51:53 2024; Machine Name: ymir.das-netzwerkteam.de

X2Go Bug tracking system

Debbugs is free software and licensed under the terms of the GNU Public License version 2. The current version can be obtained from https://bugs.debian.org/debbugs-source/.

Copyright © 1999 Darren O. Benham, 1997,2003 nCipher Corporation Ltd, 1994-97 Ian Jackson, 2005-2017 Don Armstrong, and many other contributors.