X2Go Bug report logs - #1201
Black window with KDE5 plasma

version graph

Package: x2goserver; Maintainer for x2goserver is X2Go Developers <x2go-dev@lists.x2go.org>; Source for x2goserver is src:x2goserver.

Reported by: Klaus Fuerstberger <linuxbox@arcor.de>

Date: Fri, 18 Aug 2017 10:35:01 UTC

Severity: normal

Merged with 892

Found in versions 4.1.0.0-0x2go1.2, 4.0.1.19-3.fc22

Full log


Message #29 received at 1201@bugs.x2go.org (full text, mbox, reply):

Received: (at 1201) by bugs.x2go.org; 1 Sep 2017 10:42:59 +0000
From linuxbox@arcor.de  Fri Sep  1 12:42:55 2017
X-Spam-Checker-Version: SpamAssassin 3.4.1 (2015-04-28) on
	ymir.das-netzwerkteam.de
X-Spam-Level: 
X-Spam-Status: No, score=-4.2 required=3.0 tests=BAYES_00,FREEMAIL_FROM,
	RCVD_IN_DNSWL_MED,URIBL_BLOCKED autolearn=ham autolearn_force=no version=3.4.1
Received: from localhost (localhost [127.0.0.1])
	by ymir.das-netzwerkteam.de (Postfix) with ESMTP id 61E035DACF
	for <1201@bugs.x2go.org>; Fri,  1 Sep 2017 12:42:55 +0200 (CEST)
X-Virus-Scanned: Debian amavisd-new at ymir.das-netzwerkteam.de
Received: from ymir.das-netzwerkteam.de ([127.0.0.1])
	by localhost (ymir.das-netzwerkteam.de [127.0.0.1]) (amavisd-new, port 10024)
	with ESMTP id Xjnu9X2eHLzq for <1201@bugs.x2go.org>;
	Fri,  1 Sep 2017 12:42:50 +0200 (CEST)
Received: from vsmx011.vodafonemail.xion.oxcs.net (vsmx011.vodafonemail.xion.oxcs.net [153.92.174.89])
	by ymir.das-netzwerkteam.de (Postfix) with ESMTPS id 7D4565DA8C
	for <1201@bugs.x2go.org>; Fri,  1 Sep 2017 12:42:50 +0200 (CEST)
Received: from vsmx003.vodafonemail.xion.oxcs.net (unknown [192.168.75.197])
	by mta-5-out.mta.xion.oxcs.net (Postfix) with ESMTP id 31C353E05AE
	for <1201@bugs.x2go.org>; Fri,  1 Sep 2017 10:42:50 +0000 (UTC)
Received: from pluto (p54b1f075.dip0.t-ipconnect.de [84.177.240.117])
	by mta-7-out.mta.xion.oxcs.net (Postfix) with ESMTPA id 0AC523008B9
	for <1201@bugs.x2go.org>; Fri,  1 Sep 2017 10:42:47 +0000 (UTC)
Received: from localhost (localhost [127.0.0.1])
	by pluto (Postfix) with ESMTP id 008AE601009
	for <1201@bugs.x2go.org>; Fri,  1 Sep 2017 12:42:48 +0200 (CEST)
Received: from pluto ([127.0.0.1])
	by localhost (pluto.local [127.0.0.1]) (amavisd-new, port 10024)
	with ESMTP id n4LR5qtAFsh7 for <1201@bugs.x2go.org>;
	Fri,  1 Sep 2017 12:42:42 +0200 (CEST)
Received: from [192.168.179.20] (ork.fritz.box [192.168.179.20])
	by pluto (Postfix) with ESMTPS id D225D601008
	for <1201@bugs.x2go.org>; Fri,  1 Sep 2017 12:42:42 +0200 (CEST)
Subject: Re: [X2Go-Dev] Black window with KDE5 plasma
To: 1201@bugs.x2go.org
References: <730dff47-1a1b-a7a0-3f05-ebd2905ac555@arcor.de>
 <handler.1201.B1201.15037575439869.ackinfo@bugs.x2go.org>
 <1a3dea91-6f46-091c-52df-80277c28dde2@arcor.de>
 <9376ae1f-5ea3-0c0d-f3ce-969dc2036276@ionic.de>
From: Klaus Fuerstberger <linuxbox@arcor.de>
Message-ID: <573978bc-4d55-ff42-4a8c-8276f037d616@arcor.de>
Date: Fri, 1 Sep 2017 12:42:41 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:52.0) Gecko/20100101
 Thunderbird/52.2.1
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <9376ae1f-5ea3-0c0d-f3ce-969dc2036276@ionic.de>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8
Content-Language: de-DE
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-VADE-STATUS: LEGIT
Am 01.09.2017 um 07:18 schrieb Mihai Moldovan:
> On 08/28/2017 03:46 PM, Klaus Fuerstberger wrote:
>> I tested an KDE Neon LTS 5.8 (based on Ubuntu xenial) and KDE Neon 5.9
>> (based on Ubuntu zesty) on my system. With both distributions, nouveau
>> and mesa glx is running fine. Also connecting with x2go to an x2goserver
>> installed is no problem.
>> After compiling and installing the mentioned latest NVIDIA driver, x2go
>> fails again to launch KDE plasma.
> 
> This is likely the cause because the nVidia driver installs its own libGL version.
> 
> This is fine as long you only ever use the machine locally, but fails badly in
> use cases such as X2Go.
> 
> Typically it might be possible to ignore the directory in which the package
> installs this special libGL version and thus making sure that the MESA-gl
> version is being used. Not a trivial task to do from X2Go's viewpoint, since the
> libGL directory is hardcoded within the system's ld.so.conf file.


The nvidia driver installer removes the conflicting mesa drivers and
especially /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libGL.so.1.2.0

If I backup this library bevor installing the nvidia driver and change
one symbolic link pointing to the systems library then x2go works fine.

# cd /usr/lib/x86_64-linux-gnu
# ls -l libGL.so
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Sep  1 10:46 libGL.so -> libGL.so.1

The nvidia one
#ls -l libGL.so.1
lrwxrwxrwx 1 root root 14 Sep  1 11:09 libGL.so.1 -> libGL.so.1.0.0

rm libGL.so.1
# The original library of the system
ln -s libGL.so.1.2.0 libGL.so.1

Of course this workaround does not function, when started with the x2go
Xsession, because the user has no write permissions in
/usr/lib/x86_64-linux-gnu.

I wonder why x2go worked bevor with KDE4 and the nvidia drivers.

Klaus


Send a report that this bug log contains spam.


X2Go Developers <owner@bugs.x2go.org>. Last modified: Sun Jan 29 11:35:41 2023; Machine Name: ymir.das-netzwerkteam.de

X2Go Bug tracking system

Debbugs is free software and licensed under the terms of the GNU Public License version 2. The current version can be obtained from https://bugs.debian.org/debbugs-source/.

Copyright © 1999 Darren O. Benham, 1997,2003 nCipher Corporation Ltd, 1994-97 Ian Jackson, 2005-2017 Don Armstrong, and many other contributors.